Tradycyjny Miodownik

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

przepis używany w mojej rodzinie od lat przez mamę,siostrę i mnie :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    3 kopiate szklanki mąki tortowej
    2 całe jajka
    2 łyżki miodu sztucznego
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Niecałą ćwiartkę dobrej margaryny

    MASA:
    1,5 szklanki mleka,najlepiej 3,2 % tł.
    3-4 łyżki grysiku - Ugotować gęstą kaszę
    1 większe masło lub kostka margaryny
    szkl. cukru pudru
    Można dodać olejku lub sok z dwóch cytryn
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjny miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić ciasto z podanych składników.(Jak będzie za gęste można dodać gęstej śmietany ok.łyżeczkę) Podzielić na trzy części,na blachę wyłożyć papier do pieczenia i powoli wałkować aż pokryje cały papier.Uwaga! dość trudne i czasochłonne.Wkladamy do pieca,każdą na ok.15-18 min. aż zbrązowieje na temp. 180*.
    Z mleka i grysiku ugotować gęstą kaszkę,poczekać aż wystygnie.Utrzeć masło z cukrem,dodawać po łyżce grysiku aż masa będzie puchata.Możemy dodać sok z cytryny,aby smak był bardziej wyrazisty.
    Na zimny placek kładziemy warstwę masy grysikowej i przykrywamy następnym i tak,aż powstaną 3 warstwy.na górę wykładamy resztę masy,polewamy czekalodą lub posypujemy groszkami wg.upodobań.UWAGA!:Ciasto miodownik jest dość "twarde" więc najlepiej robić je wieczorem,aby zdążyło nasiąknąć i zmięknąć,wtedy jest pyszne!! Polecam!

Porady

Do pieczenia miodownika używam 2 lub 3 blaszek,aby nie tracić czasu,dopiero kiedy całkowicie wystygną wyciągam je i odrywam papier. Ciasto miodownik można upiec na każdą okazję,przyzdobić wg.uznania: czekoladą,kokosem,karmelem,midgałami lub zrobić świąteczny rysunek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować