przekąska z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 15 min

szybka,prosta do zrobienia i niedroga

  • 15 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    pół opakowania szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    serek feta ( lub pierś z kurczaka jeżeli wolimy)
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    odrobina pieprzu,soli
    oliwki do ozdoby
    białko z jajka do posmarowania przed pieczeniem

Przekąska z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rożki z moim dipem czosnkowym 1. Rozwiń ciasto i przekrój wzdłuż dwa razy,aby powstały trzy równe paski z ciasta.Na rozgrzaną patelnie z oliwą dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz szpinak.Kiedy szpinak rozmarznie dodaj ser feta i poczekaj 5 min.aż masa stanie się jednolita.Dopraw do smaku.Gorącą masę szpinakową przełóż najlepiej na sito aby odsączyć ze zbędnej wody.Paseczki przecinaj tym razem pionowo,aby powstały kwadraty z ciasta,na kazdy nakładaj masę szpinakową i od razu zlepiaj palcami,lub widelcem.każdy posmaruj roztrzepanym białkiem z jajka.Oliwki z oliwek przecinaj na pół i układaj na środku by powstały "oczka".Piec wg przepisu na opakowaniu.
    Proponuję dip z jogurtu naturalnego,majonezu i czosnku doprawiony zieleniną.SMACZNEGO!

Porady

polecam również rożki z piersią z kurczaka i serkiem topionym w plasterkach.robimy podobnie,podsmażamy pierś z przyprawą.nakładamy z paskiem serka,zlepiamy.Pyszna wersja dla kogoś kto nie przepada za szpinakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy