surówka "sto witamin"

0 (0 ocen)

  • 20 min

surówka idealna do każdego rodzaju obiadów,robiona w mojej rodzinie od pokoleń :D

  • 20 min

Składniki:

  • Główka białej kapusty
    2 duże marchewki
    pęczek rzodkiewki
    3 pomidory
    pół jabłka
    duży ogórek zielony (może być również kiszony)
    papryka czerwona
    cebulka czerwona
    majonez, śmietana18%
    koperek,sól,pieprz

Surówka "sto witamin" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę dokładnie siekamy(najlepiej robotem kuchennym) posypujemy solą i odstawiamy na ok 1 godz. aby puściła sok.
    marchewkę ucieramy na tarce,resztę warzyw obieramy,myjemy i również kroimy.Kapustę dokładnie odciskamy z soku,który puściła,dodajemy całą resztę warzyw.Robimy sos z dwóch łyżek majonezu i dwóch łyżek śmietany(może być wersja light z jogurtem naturalnym),dodajemy pieprz.
    Polewamy surówkę,dokładnie mieszamy,dodajemy dużą ilość posiekanego koperku lub szczypiorku.Pyszna,lekka i zdrowa! SMACZNEGO!

Porady

do surówki możemy dodać kukurydzę,a także ogórki kiszone słone.

Komentarze

Podobne przepisy