Delikatna, smaczna i sycąca zupa. Lubią ją zarówno dorośli jak i maluchy.
1 godz. 20 min
Składniki:
-3 l wody
-200 g śmietany 18%
-0,5 kg żeberko wieprzowe
-40 g kaszy jęczmiennej
-6 ziemniaków
-5 marchewek
-1 pietruszka+4 gałązki natki z listkami
-1 mały seler
-2 liście laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
-1 łyżka majeranku
- przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku
Tradycyjny krupniczek ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko dzielimy na 4 części. Zalewamy wodą, dodajemy obrany seler, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut.
2.Kaszę kilkakrotnie płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do garnka. Wsypujemy majeranek. Gotujemy 10 minut.
3.Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10 minut.
4.Następnie wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze około 10-15 minut (do miękkości warzyw). Po tym czasie doprawiamy zupę pieprzem i przyprawa uniwersalna oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
5.Śmietanę rozrabiamy w miseczce z 1 łyżką wazową zupy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby zupę bardziej doprawiamy.
Porady
-Jeżeli do zupy dodajemy przyprawa uniwersalna, nie powinniśmy używać soli (żeby nie była za słona).
Komentarze