Tradycyjny krupniczek ze śmietaną

4.39 (211 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatna, smaczna i sycąca zupa. Lubią ją zarówno dorośli jak i maluchy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -3 l wody
    -200 g śmietany 18%
    -0,5 kg żeberko wieprzowe
    -40 g kaszy jęczmiennej
    -6 ziemniaków
    -5 marchewek
    -1 pietruszka+4 gałązki natki z listkami
    -1 mały seler
    -2 liście laurowe
    -4 ziarenka ziela angielskiego
    -1 łyżka majeranku
    - przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.39 (211 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Dania główne

Tradycyjny krupniczek ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko dzielimy na 4 części. Zalewamy wodą, dodajemy obrany seler, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut.
  • 2. Kaszę kilkakrotnie płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do garnka. Wsypujemy majeranek. Gotujemy 10 minut.
  • 3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę oraz pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10 minut.
  • 4. Następnie wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze około 10-15 minut (do miękkości warzyw). Po tym czasie doprawiamy zupę pieprzem i przyprawa uniwersalna oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • 5. Śmietanę rozrabiamy w miseczce z 1 łyżką wazową zupy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze kilka minut, w razie potrzeby zupę bardziej doprawiamy.

Porady

-Jeżeli do zupy dodajemy przyprawa uniwersalna, nie powinniśmy używać soli (żeby nie była za słona).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować