Tradycyjny krem do tortów

3.25 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Dla 8 osób

Przepis na tradycyjny krem do tortów pochodzi ze starego zeszytu babci i jest robiony w naszym domu od prawie pół wieku. Nie ma lepszego kremu niż ten na bazie jajek ubijanych na parze z cukrem , a następnie utartego z masłem.
Jest to podstawa baza kremu jeśli chcemy uzyskać krem o ulubionym smaku dodajemy , ulubione dodatki np. zmielone orzechy włoskie zaparzone w mleku i mamy wspaniały krem orzechowy, krem czekoladowy, chałwę, robimy kremy o smaku jaki najbardziej lubimy. Krem budyniowy raczej nie nadaje się do tortów.

  • 35 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Krem podstawowy na 1 warstwę
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    1 kostka masła (200 g)
    2 łyżki spirytusu

    Dodatki
    150 g zmielonych orzechów włoskich zaparzonych w gorącym mleku
    Lub Słoiczek 200 g kremu czekoladowego
    Lub 2 chałwy waniliowe po 100 g
Wystaw ocenę:

3.25 (8 ocen)

Zobacz również:

Krem

Tradycyjny krem do tortów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj żółtka i cały czas ubijaj. W garnku zagotuj wodę, misę jajeczną umieść na garnku i cały czas ubijaj na małych obrotach do rozpuszczenia cukru.
    Następnie zdejmij i mieszanej masę do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła.
    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i wlewaj powoli masę jajeczną
    Utrzyj na puszystą masę.
  • 2. Do tak przygotowanej bazy dodaj ulubione dodatki .
    Oczywiście na każdą porcję kremu użyj kostki masła, 0,5 szklanki cukru i 2 jajek

Porady

Do zrobienia 4 kremów użyłam 8 jajek 2 szklanki cukru 4 kostki masła Przygotowałam krem , a następnie podzieliłam na 4 części i dodałam do 3 dodatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować