tradycyjny keks

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Tradycyjny keks z ogromną ilością bakali. Nie lubię rodzynek więc zastąpiłam je moją ulubioną suszoną żurawiną.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • kieliszek dobrego rumu
    pół kostki masła
    200 g cukru
    otarta skórka z pomarańczy
    6 jajek
    200 g mąki

    bakalie:
    kandyzowane ananasy, papaja, orzechy, suszone morele, śliwki, żurawina, figi, i inne nasze ulubione.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie drobno kroimy i zalewamy rumem. Odstawiamy do naciągnięcia.
  • 2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • 3. Masło ucieramy z cukrem (dajemy ok. pół szklanki) i skórką pomarańczową na puszystą masę.
  • 4. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka stopniowo mieszamy z masą maślaną. Białka natomiast w oddzielnej misce ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą maślaną. Następnie dodajemy obtoczone w mące bakalie.
  • 5. Ciasto wykładamy do keksówki, pieczemy ok. 50-60 minut na środkowym poziomie piekarnika w 180 stopniach C.

Porady

Ubitą na sztywno pianę z białek, należy ostrożnie wmieszać do maślanej masy: najpierw 1/3 piany, a następnie resztę uważając by masa nie opadła. Namoczone w rumie bakalie obtaczamy w mące przed włożeniem do ciasta. Dzięki temu lepiej rozłożą się w cieście i nie opadną na dno. Placek będzie bardziej delikatny jeśli do ciasta doda się skrobi kukurydzianej lub ewentualnie ziemniaczanej. W tym celu należy zastąpić część mąki pszennej skrobią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować