Tradycyjne pierogi z mięsem

  • wyświetlono: 2339 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jestem idealnym przykładem na to, jak smaki mogą się zmieniać. Kiedyś jedynymi zjadliwymi przeze mnie pierogami były pierogi ruskie. Teraz nad wszystkie inne lubię z mięsem i cebulką. Bardzo delikatne ciasto, idealnie doprawiony farsz i podsmażona cebulka to idealne połączenie.

marysiaz
  • 120min

Składniki

1 korpus z kurczaka (z mięsem!)
2 skrzydełka z kurczaka
ziele angielskie
liść laurowy
2 duże cebule

przyprawa maggi
wegeta
pieprz
majeranek

ciasto:

1/2 kg350g mąki
gorąca woda + 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne pierogi z mięsem

  • 1. Kurczaka płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości (czyli robimy rosół :) ). Ugotowane mięso wyciągamy i studzimy, a następnie obieramy.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy na wiórka i smażymy na oliwie z oliwek ok 10 minut. Pod koniec doprawiamy wegetą i majerankiem. Mięso wraz z cebulką przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Doprawiamy do smaku maggi, wegetą i pieprzem.
  • mąka3. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Do gorącej wody (zagotowanej) dodajemy olej i stopniowo wlewamy na mąkę. Mąkę łączymy z wodą za pomocą szpatułki lub noża, do momentu aż zrobi się spójna kula. Dopiero wtedy zaczynamy zarabianie rękoma. W razie potrzeby dolewamy wody.
    Nie jest możliwe podanie dokładnej ilości wody, ponieważ każda mąka chłonie wodę inaczej - jedna więcej, a druga mniej. Ciasto na pierogi musi być miękkie, plastyczne, a po rozciągnięciu nie może wysychać. Mnie do takiej ilości mąki wystarczyła niecała szklanka wody.
  • pierożki4. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy porcję farszu i zlepiamy w pierogi (możemy je wykończyć falbanką lub widelcem).
  • pierożki5. Pierogi gotujemy na średnim ogniu we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju ok 3 - 4 minut (gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je ok 1 minuty).
  • 6. Cebulkę do polania przygotowujemy tak samo, jak do nadzienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilpierogimoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylapierogi z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z mięsem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z mięsem

Najpyszniejsze, domowe pierogi...

Pierogi z mięsem pieczonym

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z mięsem pieczonym

Mięso pieczone ma bardzo dobry...

Pierogi z mięsem

Dodane przez: justi2401

Pierogi z mięsem

Ja i moja rodzina uwielbiamy pierogi...

Pierogi z mięsem

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z mięsem

Pierożki najlepiej smakują polane...

Pierogi z mięsem i soczewicą

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi z mięsem i soczewicą

Przepyszne pierogi z mięsem i soczewicą....

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE