Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu

4.5 (142 ocen)

  • 4 godz.

Jest przepyszna i podbije serce każdemu czekoladowemu łasuchowi

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto parzone:

    1 szklanka wody
    150g masła lub margaryny
    szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
    2 płaskie łyżki kakao

    Masa:

    3 szklanki mleka
    200g masła
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki kakao

    Dekoracja:

    łyżka cukru pudru do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna karpatka w czekoladowym wydaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i dwie łyżki kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 2 części.
  • już upieczone ciasto, czekające na przełożenie 2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  • już gotowa masa do przełożenia 3. Przygotować masę budyniową:

    2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwiema łyżkami kakao. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
    Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować