Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu

  • wyświetlono: 1394 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jest przepyszna i podbije serce każdemu czekoladowemu łasuchowi

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 240min

Składniki

Ciasto parzone:

1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
2 płaskie łyżki kakao

Masa:

3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka
2 płaskie łyżki kakao

Dekoracja:

łyżka cukru pudru do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu

  • 1. Sposób przygotowania:

    Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i dwie łyżki kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
    Ciasto podzielić na 2 części.
  • już upieczone ciasto, czekające na przełożenie 2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
  • już gotowa masa do przełożenia3. Przygotować masę budyniową:

    2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwiema łyżkami kakao. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny.
    Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka, mini karpatki, czekoladowe i waniliowe...

Dodane przez: Ewa Mróz

Karpatka, mini karpatki, czekoladowe i waniliowe...

Jak karnawał to obowiązkowo musi...

Karpatka

Dodane przez: celkapatelka

Karpatka

Teraz ja piekę w domu karpatkę.Już...

Karpatka

Dodane przez: akrobatka22

Karpatka

Klasyka sama w sobie :) Ciasto,...

KARPATKA.

Dodane przez: Konto nieaktywne

KARPATKA

Karpatka to bardo dobrze znane...

karpatka

Dodane przez: majka190382

KARPATKA

Czasem chce sie powrócić do smaków...

Ptasie mleczko w kwiecistym wydaniu

Dodane przez: Innau

Ptasie mleczko w kwiecistym wydaniu

Po zakupie kilku wzorkowych foremek...