Totr czekoladowo-ananasowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Tort jest mocno czekoladowy z orzeźwiająca nutą ananasa. Zrobiony jest z kakaowych blatów, nasączonych rumowym ponczem, przełożonych podwójnym kremem (czekoladowym i ananasowym). Udekorowany jest czekoladowym ganachem i ,,kwiatami" z ananasa

  • 4 godz. 20 min

Składniki:



  • .


    SKŁADNIKI: Tortownica o średnicy 20 cm i 10 cm;
    czas przygotowania ok. 4 godziny


    KWIATY Z ANANASA:

    1/2 ananasa




    CURD Z ANANASA:


    1/2 ananasa
    150 g cukru
    2 żółtka
    2 jaja
    70 g masła




    KREM CZEKOLADOWY:


    1 budyń czekoladowy na pół litra mleka
    2 łyżki cukru
    150 g miękkiego masła
    1 łyżka cukru pudru
    100 g gorzkiej czekolady


    BISZKOPT:


    6 jaj (białka i żółtka osobno)
    120 g cukru
    150 g maki
    40 g kakao
    szczypta soli
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    50 ml zimnej wody




    PONCZ:

    150 ml wody
    60 g cukru
    sok z 1/2 cytryny
    aromat rumowy
    kieliszek rumu


    GANACHE:

    200 g gorzkiej czekolady
    120 ml śmietanki 30%


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Totr czekoladowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty z ananasa
    Owoc ananasa układamy na desce, obcinamy jego dwa końce, obieramy i usuwamy ,,oczka".
    Bardzo ostrym nożem lub szatkownicą kroimy połowę ananasa na cienkie plasterki (drugą część zostawiamy do kremu z ananasa).
    Osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na ruszcie.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100'C przez 45 minut. Można użyć suszarki do grzybów. Plasterki ananasa należy co ok.15 minut przekręcać.
    Po 45 minutach musimy zmniejszyć temperaturę do 50'C.

    Plasterki przekładamy na zewnętrzną stronę foremek do babeczek i suszymy tak przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie, plasterki ananasa przypominają już kwiatki, ale prawdopodobnie nie są jeszcze dokładnie wysuszone, dlatego należy umieścić je pojedynczo w foremkach na babeczki i pozostawić w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
    Wysuszone przechowywać w hermetycznym pojemniku.
    Listki ananasa można wykorzystać do zrobienia czekoladowych liści ananasa.
    Należy je dokładnie umyć, przetrzeć alkoholem, natłuścić olejem i posmarować dwoma warstwami rozpuszczonej, gorzkiej czekolady.
    Gdy czekolada dobrze zastygnie, ostrożnie odklejamy czekoladowe listki ananasa.
  • 2. Curd ananasowy
    Drugą część ananasa kroimy na ćwiartki i pozbawiamy twardego rdzenia. Rozdrabniamy blenderem.
    Do rondelka wsypać cukier, dodać żółtka i dwa całe jajka. Wszystko podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając rózgą do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy masło i zblendowany ananas.
    Całość gotujemy na średnim ogniu mieszając, do momentu odparowania nadmiaru wody, krem powinien lekko zgęstnieć.
    U mnie trwało to 40 minut.
    Gotowy krem przetrzeć przez sitko i pozostawić do ostygnięcia, najlepiej w lodówce.
  • 3. Budyń
    Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ugotowany przykryć folią i pozostawić, żeby wystygł.
    Masło zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie miksujemy. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Poczekać , aż przestygnie i połączyć z kremem.
  • 4. Biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Do piany dodajemy krem z żółtek i miksujemy. Następnie należy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na sam koniec wlać zimną wodę i delikatnie wymieszać rózgą. Rozlać do tortownic (posmarowanych olejem i posypanych mąką). Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić w formie, żeby przestygły. Wstawić do lodówki na pół godziny. Ułatwi nam to przekrojenie świeżego biszkoptu na blaty. Nożem strunowym przeciąć każdy na 4 blaty i nasączyć ponczem.
  • 5. Poncz.
    Wodę gotujemy z cukrem i cytrynowym sokiem (5 minut)
    Gdy przestygnie wlać alkohol i kilka kropli aromatu. Zimnym nasączyć czekoladowe blaty.
  • 6. GANACHE:
    Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną w kostkę czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Polewa powinna być jednolita i aksamitna.
  • 7. Wykonanie
    Czekoladowe blaty(duże i małe) nasączyć ponczem. Odczekać 20 minut i posmarować zimnym kremem ananasowym, a następnie na krem ananasowy wyłożyć krem czekoladowy.
    Bok tynkujemy kremem czekoladowym.
    Na tort o średnicy 20 cm ułożyć mini torcik. Wstawić na godzinę do lodówki.
    Gdy krem zastygnie polać i rozsmarować czekoladową polewę.
    Udekorować kwiatami z ananasa i czekoladowymi liśćmi.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować