Łosoś, to ryba bogata w witaminy B,A,E,D, oraz minerały: potas, fosfor, selen, wapń,żelazo, magnez, cynk,fluor, jod, niacynę.
Pasta jajeczna posiada sporo błonnika,białka, cukru i wody jak również żelazo, magnez i wapń.
1 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki na nadzienie jajeczne
* 1 tortilla pszenna
*5 dkg sera żółtego
*1 jajko na twardo
*natka pietruszki
* 1 malutki ząbek czosnku
*1 łyżka majonezu
*oliwki czarne
*******
Składniki na nadzienie z łososiem
*1 tortilla pszenna
*serek czosnkowy do kanapek
* łosoś wędzony w plastrach
*papryka czerwona
*koperek
Tortillove roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania nadzienia jajecznego
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać posiekane jajka i pietruszkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość wymieszać z majonezem i oliwkami pokrojonymi na mniejsze kawałki- doprawić solą i pieprzem.
Tortillę posmarować pastą jajeczną. Zostawić 2 cm wolnego miejsca na jednym końcu. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne 1,5-2cm kawałki.
2.Sposób przygotowania nadzienia z łososiem
Tortillę posmarować serkiem czosnkowym. Zostawić 2 cm wolnego miejsca na jednym końcu . Plastry łososia ułożyć w kilku miejscach . Paprykę pokroić w cienkie paski i ułożyć na tortilli w jednym kierunku( wzdłuż), na to pokrojony koperek. Zwinąć w ciasny rulon. Pozostawiony na końcu fragment zmoczyć wodą ( lepiej się zlepią brzegi). Owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Z końców rolady odkroić po 1 cm i pokroić ją ostrym nożem w skośne 1,5-2cm kawałki.
Komentarze