Tortilla ziemniaczana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C
Młode ziemniaczki obedrzeć z delikatnej skórki umyć zetrzeć na tarcej jarzynowej o grubych okach,wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem wbić jajka wycisnąć 2 ząbki czosnku doprawić przyprawą do ziemniaków solą oraz szczyptą mielonego pieprzu i wymieszać.
Masę ziemniaczaną przełożyc do formy na tartę lub do naczynia żaroodpornego natłuszczonego wcześniej masłem lub oliwą i zapiekać około 20 minut.
2.Grzyby opłukać i pogotować 5 minut po czym wystudzić odcisnąć i pokroić na drobno.Fasolkę oczyścić i lekko zblanszować w osolonej wodzie 2 minuty,odcedzić pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w krążki a pomidory w grubą kostkę. Ser mozarella osaczyć z zalewy i pokroić w plastry.
Warzywa z grzybami ułożyć na podpieczony placek ułożyć zielone oliwki i ser na wierzchu posypać włoskimi ziołami i wstawić do piekarnika zmniejszyć temp do 180* i zapiekać wszsytko razem jeszcze 40 minut.
3.Przed podaniem posypać szczypiorem z cebulki. Pycha!
Komentarze