Ziemniaczana tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kosteczki. Paprykę i cebulę drobno posiekać. Rozgrzewamy oliwę na większej patelni i dodajemy pokrojone warzywa. Mieszamy razem i smażymy przez ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
2.W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem przypraw i następnie dodajemy ciepłą, ale nie gorącą mieszankę z patelni.
3.Wymieszane składniki ponownie wracają na rozgrzaną patelnię. Łyżką wyrównujemy powierzchnię i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się zetną jajka.
4.Za pomocą talerza odwracamy tortillę na drugą stronę.
5.Gotową tortillę hiszpańską pokroić na porcje i podawać z ulubionym mięsem.
Porady
Według tradycyjnej hiszpańskiej tortilli ważnym dodatkiem jest kiełbasa chorizo.
Komentarze