Ziemniaczana tortilla

5 (188 ocen)

  • 30 min

Tortilla w tym wydaniu świetnie komponuje się z ulubionym mięsem. Jesienna i kolorowa alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    5 jajek
    oliwa z oliwek
    przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Tortille Tortille Przystawki Tortilla

Ziemniaczana tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone warzywa na patelni 1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kosteczki. Paprykę i cebulę drobno posiekać. Rozgrzewamy oliwę na większej patelni i dodajemy pokrojone warzywa. Mieszamy razem i smażymy przez ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą prawie gotowe.
  • Podsmażone warzywa wymieszane z roztrzepanymi jajkami 2. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem przypraw i następnie dodajemy ciepłą, ale nie gorącą mieszankę z patelni.
  • Mieszanka warzyw z jajkami na patelni 3. Wymieszane składniki ponownie wracają na rozgrzaną patelnię. Łyżką wyrównujemy powierzchnię i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się zetną jajka.
  • Druga strona tortilli 4. Za pomocą talerza odwracamy tortillę na drugą stronę.
  • Porcja tortilli 5. Gotową tortillę hiszpańską pokroić na porcje i podawać z ulubionym mięsem.

Porady

Według tradycyjnej hiszpańskiej tortilli ważnym dodatkiem jest kiełbasa chorizo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować