Tortilla de Patatas

0 (0 ocen)

  • 30 min

Na ciepło, czy na zimno to idealny posiłek na obiad lub kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 jajek
    1 kg ziemniaków
    4 cebule
    olej
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet Frittata

Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażamy warzywa 1. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i po początkowym obsmażeniu, mieszając, zmniejszyć ogień i przykryć. Kontrolować by sie nie przypaliły. Co kilka minut mieszać i przykrywać, lekko posolić. Po 10 minutach dodać pokrojoną w pióra cebulę.
  • smażymy masę jajeczną. 2. Do dużej miski wbić jajka, posolić i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Dodać podsmażone ziemniaki i dobrze wymieszać. Przelać masę jajeczno-ziemniaczaną na ponownie rozgrzany olej. Podsmażyć, potrząsając patelnią aby się nie przypaliło (nie mieszamy).
  • smażymy drugą stronę tortilli 3. Gdy zauważymy że jajka się ścięły, przewracamy tortillę na drugą stronę na talerz i zsuwamy ją z powrotem na patelnię, jak naleśnik, aby usmażyła się druga strona.

Porady

Tortilla nie może być za bardzo ścięta w środku. Kroi się ją jak tort, albo w kostkę. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Na zimno lubię ją (na kolację) z keczupem, a na ciepło (na obiad) z surówkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować