Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i po początkowym obsmażeniu, mieszając, zmniejszyć ogień i przykryć. Kontrolować by sie nie przypaliły. Co kilka minut mieszać i przykrywać, lekko posolić. Po 10 minutach dodać pokrojoną w pióra cebulę.
2.Do dużej miski wbić jajka, posolić i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Dodać podsmażone ziemniaki i dobrze wymieszać. Przelać masę jajeczno-ziemniaczaną na ponownie rozgrzany olej. Podsmażyć, potrząsając patelnią aby się nie przypaliło (nie mieszamy).
3.Gdy zauważymy że jajka się ścięły, przewracamy tortillę na drugą stronę na talerz i zsuwamy ją z powrotem na patelnię, jak naleśnik, aby usmażyła się druga strona.
Porady
Tortilla nie może być za bardzo ścięta w środku.
Kroi się ją jak tort, albo w kostkę. Można ją podawać na ciepło i na zimno.
Na zimno lubię ją (na kolację) z keczupem, a na ciepło (na obiad) z surówkami.
Komentarze