tortilla de patatas

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakuje zarówno ciepła jak i na zimno...

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
    średnia cebula
    4 świeże jaja
    oliwa (u mnie olej bo oliwy nie lubię)
    ząbek czosnku
    1 łyżka mleka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przekąski

Tortilla de patatas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, i czosnek; wyjmujemy na ręcznik papierowy. Dolewamy oleju i wrzucamy ziemniaki, solimy, smażymy na złoty kolor.
  • 3. Ubijamy na sztywno białka, wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku i łyżkę mleka. Do jaj dodajemy ziemniaki i cebulę, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, smażymy na maluteńkim ogniu. Potrząsamy patelnią tak aby tortilla nie przykleiła się. Kiedy się zetnie należny przewrócić na drugą stronę, delikatnie nożem oddzielamy od krawędzi patelni następnie zdejmujemy tortille najlepiej duży talerz położyć na patelni i jednym ruchem ją odwrócić.
  • 4. Jeżeli patelnia zrobiła się sucha, dodajemy łyżkę oliwy, rozgrzewamy ją, kładziemy tortillę drugą stroną tą nie przysmażoną. I smażymy na małym ogniu około 2 minut. Jak ktoś lubi przyrumienioną to musi poczekać dłużnej.
  • 5. Gotową przekładamy na talerz, ale tak by się nie połamała, kroimy jak ciasto i zajadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować