Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

2.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron, ach makaron! Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech, bowiem uwielbiam go pod każdą postacią. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Dziś w roli głównej zgrabne pierożki tortellini w towarzystwie aromatycznych pieczarek, świeżego szpinaku i karmelizowanej cebuli. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie na bazie śmietanki. Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g świeżych tortellini ze szpinakiem i ricottą
    350 g pieczarek brązowych
    300 g szpinaku świeżego
    300 ml śmietany *
    2 duże cebule białe
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka masła klarowanego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej **
    2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
    sól
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania z makaronem

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obieramy i cienko kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę, od czasu do czasu mieszając. Cebulę delikatnie doprawiamy solą i podsmażamy jeszcze kolejne 10 minut, aby była ładnie zrumieniona. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na małym ogniu. U mnie smażenie trwało 30 minut. Gotową cebulę przekładamy na talerz.
  • 2. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pieczarki, pokrojone w półplasterki. Podsmażamy do momentu, aż pieczarki będą rumiane. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy, mieszając. Do pieczarek dodajemy karmelizowaną cebulę oraz śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku oraz tortellini. Mieszając, gotujemy całość przez 3-4 minuty, aż szpinak ''zwiędnie'', a pierożki dobrze się podgrzeją.
    Danie serwujemy od razu, posypując grubo mielonym pieprzem
  • 3. Odnośniki

    * użyłam śmietany single. Jest to 18% śmietana, ale słodka. Nie wiem, czy w Polsce jest taka dostępna, więc odpowiednikiem będzie po prostu kremówka
    **opcjonalnie, jeśli lubicie gęste sosy

Porady

- najlepsze do tego dania będą oczywiście domowe pierożki tortellini. Jeśli jednak nie macie czasu na ich zrobienie, to najlepiej wybrać na sklepowej półce te świeże, a nie suszone - do tego dania można użyć również makaronu rigatoni, conchiglie czy ravioli - do tego dania świetnie się sprawdzi lampka wina Sauvignon blanc

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron Pieczarki Tortellini

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować