Tort z porzeczkami

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam gotować i piec. Ciągle szukam nowych przepisów i urozmaicam dania

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek
    ● szkl. cukru
    ● szczypta soli
    ● po 1/2 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki soku z cytryny.
    Krem: 1/2 l kremówki
    ● op. cukru waniliowego
    ● 2 śmietan-fiksy
    Masa: 1/2 kg czerwonych porzeczek
    ● 20 dag cukru
    ● łyżka żelatyny
    Dekoracja: op. wiórków kokosowych
    ● listki mięty
    ● kilka gałązek porzeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem na
    sztywną pianę, dodajemy żółtka
    i sok z cytryny. Mieszając, dosypujemy
    mąki z proszkiem i sól.
    Pieczemy ok. 45 minut w wyłożonej
    pergaminem tortownicy (śr. 24 cm) w 180 °C. Studzimy.
    Przekrawamy na 3 placki
  • 2. Kremówkę ubijamy z cukrem
    waniliowym i śmietan-fiksami.
    Masa: porzeczki gotujemy z cukrem
    10 minut. Mieszamy z żelatyną
    rozpuszczoną w kilku
    łyżkach wrzątku. Schładzamy
  • 3. Placki przekładamy stężałą
    masą i 3/4 kremu. Resztą kremu
    smarujemy wierzch i boki tortu.
    Posypujemy wiórkami, dekorujemy
    porzeczkami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować