Piernik z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, miód, śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25- 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Masa z kaszy manny: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać kaszę. Wlać na gotujące mleko i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać zimną kaszę.
3.Masa porzeczkowa: porzeczkę zasypać cukrem, dodać wodę i zagotować. Wsypać suche galaretki, dobrze wymieszać i wystudzić.
4.Przełożenie: ciasto – masa z kaszy – masa porzeczkowa- masa z kaszy – ciasto – cukier puder
Porady
Możemy zwiększyć ilość wody do porzeczek do 1,5 szkl.
Komentarze