Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki tort ze skromna dekoracją z różowych winogron w cukrze.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •5 jajek
    •3/4 szklanki drobnego cukru
    •3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    •1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •masło do wysmarowania tortownicy


    •600 ml śmietany 30 %
    •5 łyżek cukru pudru
    •galaretka cytrynowa
    •4 połówki brzoskwiń z puszki w syropie


    •400 g masła roślinnego
    •3/4 szklanki cukru pudru
    •2 łyżki śmietany 18 %
    •łyżka soku z cytryny

    •wiórki kokosowe do obsypania tort
    •różowe winogrona
    •cukier kryształ
    •białko z jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciastka Tort z owocami

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Dodawać pojedynczo żółtka i w dalszym ciągu ubijać. Pomieszać razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenia 180 stopni - 30 min. Do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy części.

    Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru. Połączyć z tężejącą galaretką. Brzoskwinie pokroić w drobna kostkę i dodać do śmietany.

    Spodni placek nasączyć syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć połowę śmietany z brzoskwiniami i przykryć plackiem. Ponownie nasączyć syropem i wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć plackiem i też nasączyć syropem. Pozostawić na ok 2 godz. w lodówce.

    Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Posmarować wierzch i boki tortu. Posypać wiórkami kokosowymi. Ok 4 łyżki kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki. Umyte i osuszone winogrona pomoczyć w roztrzepanym białku i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na torcie. Gotowy tort pozostawić w lodówce najlepiej na cała noc.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować