Tort wiśniowo – czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Torcik dla lubiących mało słodkie ciasta. Czarno - różowy środek pod płachtą słodkiej masy cukrowej, która w tym przypadku przyjemnie dosładza całość. Dekoracja wykonana przez mojego Małżonka:))))

  • 40 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
    Ciasto kawowe:
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanki cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    2 duże jajka
    Cukier waniliowy
    1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, nierozpuszczalnej takiej z fusami

    Masa śmietanowo - wiśniowa:
    500g wiśni – mogą być odsączone z kompotu
    1 galaretka wiśniowa
    3 łyżeczki żelatyny
    330 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru kryształu
    5 łyżek cukru pudru

    Krem maślany:
    150g masła
    5 łyżek cukru pudru

    Masa cukrowa:
    400g cukru pudru
    50g glukozy w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort wiśniowo – czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kawowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z kakao, sodą, proszkiem, wsypać cukier i krótko zmiksować. Następnie partiami wlewać gorącą kawę łącznie z fusami, cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 - 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto przekroić na 3 części.
  • 2. Masa śmietanowo - wiśniowa: Wiśnie lekko zmiażdżyć i zagotować z 3 łyżkami zwykłego cukru, wsypać suchą galaretkę i żelatynę wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę wiśniową, całość dokładnie połączyć.
  • 3. Krem maślany: Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem.
  • 4. Masa cukrowa: Żelatynę wsypać do małego rondelka i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje dodać glukozę, cały czas mieszając delikatnie podgrzać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno tego zagotować! Delikatnie schłodzić. Ciepły lecz Ne gorący roztwór przełożyć do miski, dodać połowę cukru, zmiksować, następnie stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas miksując. Gdy masa stanie się gęsta można zacząć wyrabiać ją ręką, do powstania konsystencji elastycznej plasteliny. Rozwałkowywać na blacie, dość obficie podsypanym cukrem pudrem. Gotową masę przełożyć na tort, wygładzić czystą ściereczką. Odciąć niepotrzebne fragmenty. Pozostałą masę cukrową można wykorzystać do zrobienia drobnych dekoracji lub szczelnie owinąć w folię i przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.
  • 5. Przełożenie:
    Kremem wiśniowym przełożyć blaty ciasta. Jednak wierzch i boki tortu należy posmarować kremem maślanym, a tuż przed nałożeniem masy cukrowej delikatnie posmarować lub skropić go wodą. Ten zabieg pozwoli utrzymać masę cukrową na swoim miejscu. Następnie tort pokryć masą cukrową, udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować