Tort w kształcie motylka

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

Tort idealny dla małych łasuchów :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    Składniki na krem budyniowy:
    2op. budyniu śmietankowego
    0,5litra mleka
    0,5 szklanki cukru pudru
    250g masła
    Składniki na krem śmietankowy:
    200g śmietanki kremówki 30%
    2 śmietan fixy
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 łyżeczki barwnika w żelu czerwonego (do wykończenia)
    Dodatki:
    200g dżemu truskawkowego
    Banan
    100g borówek
    2 rurki z kremem
    Sos czekoladowy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort w kształcie motylka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką) do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy do formy okrągłej o średnicy ok. 23cm (wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie- ja wycięłam "na wymiar") i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 30minut.
    Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy na blat, tak aby ew. powstały "brzuszek" wyrównał się. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia w formie.
  • 2. Przepis na krem budyniowy:
    Budyń przygotowujemy z mniejszą o połowę ilością mleka. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie ucieramy na gładką masę cukier puder z masłem. Następnie wszystko łączymy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Biszkopt przekrawamy na trzy równe części. Pierwszą warstwę na cieście stanowi dżem a drugą krem budyniowy. Po przełożeniu tortu przekrawamy go na pół i odwracamy do siebie bokami - tak aby wyglądał na skrzydła motyla.
  • 4. Przepis na bitą śmietanę:
    Mocno schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy śmietan fixy, cukier i miksujemy do uzyskania puszystej bitej śmietany. Pokrywamy nią nasz tort zostawiając ok. 5 łyżek bitej śmietany, do której dodajemy barwnik (mieszamy dokładnie łyżką) i nakładamy do szprycy i tworzymy ozdobne wzory.
  • 5. Całość dekorujemy np. borówkami, banana umieszczamy na środku i ozdabiamy go sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować