Tort w kształcie samochodu :)

  • wyświetlono: 19361 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort w kształcie samochodu jest idealnym prezentem dla każdego wielbiciela aut. Wykonany z niezwykle lekkiego biszkoptu, przełożony kwaskowym kremem i dżemem. Idealna kompozycja na upalne dni :)

  • 120min

Składniki

Przepis na biszkopt:
-6 jajek
-0,5 szk. mąki pszennej
-0,5 szk. mąki ziemniaczanej
-0,4 szk. cukru
-po 1 łyżce: octu, wody, oleju

przepis na krem:
-1 budyń waniliowy
-0,5 l mleka
-2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
-0,5 szk. cukru
-kostka masła lub margaryny
-sok z połowy dużej cytryny
-pół kieliszka spirytusu lub wódki

ponadto do przełożenia dżem lub powidła brzoskwiniowe-2 średnie słoiczki

gotowa masa cukrowa, tzw. lukier plastyczny (można również wykonać samemu w domu mieszając 3 łyżeczki żelatyny we wrzątku, dodać 3 łyżeczki glukozy i ok 0,5-0,7 kg cukru pudru-do konsystencji plasteliny)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort w kształcie samochodu :)

  • 1. Pieczemy biszkopt w okrągłej tortownicy śr 24 cm.
    Ubijamy białka z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do nich po 1 żółtku. Następnie (już używając łyżki) dodajemy kolejne składniki. Wylewamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 50 min na 180 st.

    Biszkopt zawsze piekę bez proszku do pieczenia, i tak pięknie wyrasta, wystarczy tylko dobrze ubić białka
  • 2. Przygotowujemy krem-gotujemy budyń jak w przepisie, tylko z dodatkiem mąki. Po ostudzeniu miksujemy go z masłem, wódką i sokiem z cytryny. Wstawiamy na trochę do lodówki.
  • sposób w jaki układamy ciasto3. Biszkopt dzielimy na 3 spody, przekładamy na przemian kremem, i dżemem. Następnie boczne części odkrawamy i układamy jak na zdjęciu:
  • Drugie ujęcie gotowego tortu-już w rękach solenizanta4. Całość lukrujemy ,,na brudno'' używając kremu, lub jeśli cały zużyliśmy do przekładania ciasta robimy krem maślany miksując kostkę masła i pół szklanki cukru pudru do białości. na to nakładamy gotową masę cukrową, i ozdabiamy detalami.
    Można też użyć samego kremu barwiąc go na różne kolory i ozdabiając szprycą.

Porady

Masło do kremu musi być w temperaturze pokojowej-najlepiej wyjąć dzień wcześniej.
Jeśli krem wydaje nam się rzadki-wstawiamy go na trochę do lodówki.
Ja nasączyłam spody używając soku z 0,5 cytryny z 100 ml wody z dodatkiem łyżki cukru.
Tort najlepiej jest zrobić dzień wcześniej-wtedy będzie zwięzły i bardzo dobrze będzie się kroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieszkola_babcitort dla dzieciautotort samochódtort cytrynowo-brzoskwiniowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...

image-0jjpcsa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Brzoskwiniowe usteczka

Pieczone chrupiące ciasteczka z...