Tort w kształcie piersi

4.5 (184 ocen)

  • 5 godz.

Tort dla mojego męża :) Biszkopt kakaowy przełożony masą z serka mascarpone

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    3/4 szklanki mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao
    Krem:
    450g truskawek mrożonych,
    250g serka mascarpone,
    7 łyżeczek żelatyny,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody,
    1 łyżka soku z cytryny
    1/3 szkl. Cukru
    Masa maślana:
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl cukru
    Masa cukrowa:
    750 - 800 g cukru pudru, przesianego
    100 g glukozy w płynie lub w proszku
    4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
    30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
    3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie)
    ekstrakt z wanilii
    Barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort w kształcie piersi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno , stopniowo dodawać cukier, następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać, piec w temp 180st 35min
    Krem: Truskawki wraz cukrem gotować na wolnym ogniu aż do rozmrożenia owoców i rozpuszczenia cukru, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, wymieszać. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i dobrze wymieszać, postawić na palniku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, zdjąć z ognia. Pozostawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu można schłodzić w lodówce, należy uważać żeby masa zbyt nie zgęstniała . Zmiksować z serkiem.
    Masa maślana:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę
    Masa cukrowa: Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
    Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocyj. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.. Dodać glukozę, następnie Plantę, wymieszać i kiedy Planta zacznie się topić zdjąć z palnika, wymieszać, pozostawić do przestudzenia.
    Gdy żelatyna przestygnie dodać ekstrakt z waniii a następnie stopniowo cukier puder. Ilość dodanego cukru zależy od jego jakość. Wszystko wyrobić ręcznie aż masa uzyska konsystencję plasteliny. Może się trochę kleić
    Stolnicę oprószyć cukrem pudrem. Masę plastyczną rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na tort.

    Wykonanie toru:
    Biszkopt pokroić na 5 krążków. 2 na spód, z trzech pozostałych wyciąć krążki na piersi. Jedną połówkę blatu która została dołożyć jako 3 warstwę spodu ciasta. Warstwy przełożyć kremem. Tort obłożyć kremem. Ostudzić. Gdy masa zastygnie tort obłożyć cienką warstwą masy maślanej i wykończyć masą cukrową.

Porady

Uwaga żelatyny: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące (dlatego bezpieczniej jest podgrzewać żelatynę nad parą wodną) Żeby otrzymać dany kolor masy należy dodać odpowiednią ilość barwnika wraz cukrem pudrem. Natomiast jeśli chcemy otrzymać małą ilość danego koloru należy odmierzyć taką ilość masy jaka jest nam potrzebna a barwnik jeśli jest sypki rozpuścić w małej ilość przegotowanej wody i wymieszać z gotową białą masą na jednolity kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować