tort urodzinowy

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

przepis powstał ze zlepienia różnych przepisów z okazji 1 urodzin mojej córki

  • 2 godz.

Składniki:

  • gotowe spody biszkoptowe jasne np dr Oetkera,

    masa budyniowa :1 kostka margaryny palmy, 1 budyń śmietankowy, 2 galaretki cytrynowe, pół litra mleka, 1 szklanka wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki

    kawowa pianka: 1 opakowanie śmietan-fixu Śnieżka, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka kawy, 3 łyżki cappuccino, 2 łyżki żelatyny

    masa ze Śnieżki: 2 opakowania bitej śmietany śnieżka, 2 szklanki mleka , 2 galaretki cytrynowe

    paczka Delicji cytrynowych

    do dekoracji krem : 1budyń śmietankowy, jedna druga szklanki mleka, kakao, cukier puder

    1 polewa czekoladowa
    1 ciasteczko "lubisie"
    kolorowa posypka
    kwiaty z wafla do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa budyniowa : budyń ugotować z pół litra mleka (do mleka dodać 4 łyżki cukru a do proszku budyniowego 1 łyżkę mąki). Margarynę utrzeć, obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Zostawić do stężenia. do utartej margaryny dodać zimny budyń i dalej ucierać, następnie dodawać tężejącą galaretkę i nadal ucierać.

    gotową masę wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim
  • 2. kawowa pianka:kawę i cappuccino zalać jedną drugą szklanki wrzątku, wsypać 2 łyżeczki cukru i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w jednej trzeciej szklanki gorącej wody. Zimne mleko zmiksować ze śnieżką, powoli dolewać wystudzoną kawę(nie wlewać fusów z dna) nie przerywając miksowania a następnie dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać i wylać na biszkopt.

    delicje ułożyć na pince biszkoptem do góry i delikatnie docisnąć aby trochę weszły w piankę
  • 3. masa ze śnieżki : rozpuścić galaretki w pół litra wody obie, schłodzić mleko, ubić w nim Śnieżkę . tężejącą galaretkę dodawać do śnieżki i mieszać

    wylać na delicje i przykryć 3 spodem biszkoptowym
  • 4. krem do dekoracji; ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu.. Utrzeć margarynę i po trochę dodawać ostudzony budyń. Pod koniec dodać kakao i cukier puder do smaku.
  • 5. roztopić polewę,wierzch tortu pokryć polewą
    brzegi tortu pokryć masą do dekoracji i obsypać posypką kolorową
    resztę kremu dać do szprycy i ozdobić brzegi tortu, posypać posypką
    na wierzch tortu dać misia i go ozdobić

Porady

do masy budyniowej można dodać też kawałki owoców np . brzoskwiń lub dolać trochę spirytusu do smaku. do kawowej pianki lepiej dodać kawę rozpuszczalną ... wtedy ominiemy problem niechcianych fusów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kawa Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować