Składniki na biszkopt migdałowy:
3 duże jajka
1,5 łyżki letniej wody
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej np. tortowej
3/4 szklanki zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
krem z likierem :
5 żółtek
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
130 ml mleka
4 łyżeczki (16 g) żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki likieru
Nasączenie:
1/4 szklanki likieru
1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
Ponadto:
świeże truskawki, przepołowione czereśnie bez pestek
Tort truskawkowo czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Do misy miksera wbić jajka, wodę, wsypać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać migdały i wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.
Masę przelać do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wystudzony przekroić na 2 blaty.
Krem z likierem
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. podgrzać w mikrofali.
Do garnuszka przelać mleko, zagotować.
W międzyczasie, zanim mleko się zagotuje, w misie miksera umieścić żółtka, cukier i wanilię. Ubić do jasnego, prawie białego i puszystego kremu . Do otrzymanego kremu dodać połowę zagotowanego mleka, zmiksować.
Mleko z żółtkami z powrotem przelać do garnuszka z pozostałym mlekiem i podgrzewać. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia. Odłożyć do przestudzenia, nie można jednak pozwolić na stężenie kremu musi pozostać płynny.
Śmietanę kremówkę przelać do misy miksera i ubić. Do ubitej dodać krem z żelatyną, wymieszać dokładnie. Dodać likier i wymieszać.
Jeden z blatów biszkoptowych zapiąć z powrotem w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączyć połową ponczu. Przy brzegu tortownicy poukładać połówki truskawek, stroną rozciętą ku tortownicy, by tort prezentował się jak na zdjęciu. Do środka dać czereśnie. Wypełnić kremem, wyrównać. Całość umieścić w lodówce do lekkiego stężenia kremu, następnie na wierzch wyłożyć drugi blat biszkoptowy (nasączony resztą ponczu) i lekko przycisnąć. Schłodzić przez noc w lodówce.
Komentarze