Tort truskawkowe serce

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Tort wykonałam na urodziny mojego narzeczonego goście byli zachwyceni jego wyglądem i smakiem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1.Biszkopt okragły:
    -6 jajek
    -1/2szkl.cukru
    -1/2szkl. mąki pszennej
    -1/3szkl. maki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyzki octu

    2.Biszkopt serce:
    -4 jajka
    -1/4 szkl.cukru
    -1/3szkl. maki pszennej
    -1/4szkl. maki ziemniaczanej
    -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyzka octu

    3.Krem truskawkowy:
    -1,5l smietany kremówki
    -2 średnie słoiczki dżemu truskawkowego (w sezonie używam świeżych, mozna zastosowac też mrożone)
    -5 czubatych łyżeczek żelatyny

    4.Krem maślany:
    -2 jaja
    -3/4 szk. cukru
    -1 kostka masła ( ja daję zawsze 120 g masła 120g masła roślinnego)
    -1 łyżka spirytusu
    -Cukier waniliowy

    5.Poncz:
    -350ml przegotowanej wody
    -150ml wódki

    Dodatkowo do dekoracji:
    -30dag masy marcepanowej
    -różowy i zielony barwnik
    -kuwertura do napisu
    -pistacje
    -posypka serduszka
    -wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka oddzielić od żółtek, w osobnym garnku ubić białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, żółtka włozyc do miseczki, wsypac proszek do pieczenia i wlac octem-energicznie wymieszać.
    Do ubitej piany z białek dodać żółtka i dalej jeszcze troche ubijać.
    Mąki przesiać i delikatnie wymieszać tak aby nie opadło.
    Piec w temp.180C 35min w tortownicy o śr.24cm,wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Wystudzići przekroić na 4 blaty.
    2.Drugi biszkopt przygotować w ten sam sposób co pierwszy i upiec w foremce w kształcie serca.Wystudzić i przekroić na 3blaty.
    3.Żelatynę rozpuścić,schłodzoną śmietanę ubijamy w wysokim pojemniku,
    dodajemy dżem i powoli wlewamy żelatynę.
    4.Jaja z cukrem ubijać podgrzewając na wolnym ogniu lub w kąpieli wodnej- do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masę jajeczną na koniec dodać spirytus.
    5.Okrągły biszkopt układamy w podstawie,nasączamy pończem blaty i przekładamy kremem truskawkowym. To samo robimy z biszkoptem "serce"
    Obydwa biszkopty smarujemy na wierzchu kremem maślanym i układamy jeden na drugim.Serce pokrywamy rozwałkowaną różową masą,z zielonej masy robimy 3 róże.
    Boki okrągłego obsypujemy wiórkami czekoladowymi,dekorujemy pozostałym kremem, posypujemy serduszkami i pokrojonymi pistacjami. Na sercu robimy napis.
    Chłodzimy w lodówce.

Porady

Do rozwałkowania masy używamy cukru pudru podsypując sobie aby się nie przykleiła. Ważne tez aby tort posmarować kremem maślanym wtedy nie będzie nam się topiła masa marcepanowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Tort serce

To może cię zainteresować