Kolorowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy biszkopty. Jeżeli mamy 3 takie same formy to możemy upiec wszystkie na raz, jeżeli nie to każdy po kolei.
1 blat tradycyjny: bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka.
2.Jajka ubijać z cukrem,cukrem wanilinowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa jajeczna zbieleje, powiększy znacznie swoja objętość i będzie bardzo ciepła i gęsta.
Po ubiciu odstawić do ostudzenia. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do Niego rozpuszczona czekoladę. Następnie dodawać powoli po łyżce masę jajeczną.
Na koniec powolutku dodawać spirytus.
UWAGA:
! ! ! ! !
Gdyby zważyła nam się masa mamy kilka dodatkowych wyjść z tej sytuacji:
1.Zmiksować kawałek masła i powoli stopniowo dodawać zważoną masę.
2.Do zważonego dodać ok. 3 łyżki wrzątku i zmiksować.
3.Ponownie zmiksować masę na wysokich obrotach w kąpieli wodnej.
4.Gdy jednak nic nam to nie pomoże nie wyrzucajmy masy mozna ja zamrozić i użyć do upieczenia babki,ciasta piaskowego-jogurtowego czy kruchego.
3.Blaty biszkoptu przekroić tak jak jest to na zdjęciu, złożyć wszystkie 3 na jeden i dołożyć np.talerzyk deserowy i obciąć nożem dookoła. Na najmniejsze kółko można ułożyć małą miseczkę i również obkroić dookoła przez wszystkie 3 biszkopty.
4.Obręcze biszkoptów połączyć wkładając jeden w drugi.
5.Złożone blaty nasączyć ponczem i przełożyć tak przygotowanym kremem.
Posmarować kremem dookoła ciasto i obłożyć zieloną masą cukrową, dookoła obłożyć wałeczkiem z masy różowej i zielonej. Na wierzchu ułożyć 3 lilie i pnącza z masy cukrowej.
Porady
Aby masa cukrowa nam się nie obsychała wkładam ja do woreczka foliowego,a zanim zacznę ją formować ogrzewam ją w rękach.
Taka masa działa podobnie jak w dzieciństwie modelina :)
Komentarze