Kolorowa szachownica

4.5 (160 ocen)

  • 4 godz.

Efektowne wykończenie,przykuwa uwagę zarówno dzieci jak i dorosłych.

  • 4 godz.

Składniki:

  • BISZKOPTY:

    - 9 jajek
    - 180 g mąki pszennej
    - 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    - 180 g cukru
    - 3 łyżeczki p.d.p
    - 2 łyżki kakao,
    - 1 sztuka różowego barwnika spożywczego

    KREM MAŚLANY:

    - 4 całe jajka
    - 1 1/2szkl. cukru pudru
    - 2 kostki masła bez dodatku oleju
    - szczypta soli
    - 50ml spirytusu lub wódki
    - 1 duży cukier wanilinowy
    - 1 tabliczka białej czekolady

    DODATKOWO:
    - zielona masa cukrowa i lilie z masy
    przepis u mnie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lilie-z-masy-cukrowej-2
    - poncz do nasączenia

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Kolorowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy biszkopty. Jeżeli mamy 3 takie same formy to możemy upiec wszystkie na raz, jeżeli nie to każdy po kolei.

    1 blat tradycyjny: bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka.
  • 2. Jajka ubijać z cukrem,cukrem wanilinowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa jajeczna zbieleje, powiększy znacznie swoja objętość i będzie bardzo ciepła i gęsta.
    Po ubiciu odstawić do ostudzenia. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do Niego rozpuszczona czekoladę. Następnie dodawać powoli po łyżce masę jajeczną.
    Na koniec powolutku dodawać spirytus.

    UWAGA:
    ! ! ! ! !
    Gdyby zważyła nam się masa mamy kilka dodatkowych wyjść z tej sytuacji:
    1.Zmiksować kawałek masła i powoli stopniowo dodawać zważoną masę.
    2.Do zważonego dodać ok. 3 łyżki wrzątku i zmiksować.
    3.Ponownie zmiksować masę na wysokich obrotach w kąpieli wodnej.
    4.Gdy jednak nic nam to nie pomoże nie wyrzucajmy masy mozna ja zamrozić i użyć do upieczenia babki,ciasta piaskowego-jogurtowego czy kruchego.
  • Blaty 3. Blaty biszkoptu przekroić tak jak jest to na zdjęciu, złożyć wszystkie 3 na jeden i dołożyć np.talerzyk deserowy i obciąć nożem dookoła. Na najmniejsze kółko można ułożyć małą miseczkę i również obkroić dookoła przez wszystkie 3 biszkopty.
  • ułozone 4. Obręcze biszkoptów połączyć wkładając jeden w drugi.
  • Efekt końcowy 5. Złożone blaty nasączyć ponczem i przełożyć tak przygotowanym kremem.
    Posmarować kremem dookoła ciasto i obłożyć zieloną masą cukrową, dookoła obłożyć wałeczkiem z masy różowej i zielonej. Na wierzchu ułożyć 3 lilie i pnącza z masy cukrowej.

Porady

Aby masa cukrowa nam się nie obsychała wkładam ja do woreczka foliowego,a zanim zacznę ją formować ogrzewam ją w rękach. Taka masa działa podobnie jak w dzieciństwie modelina :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować