Tort torebka - biszkoptowy z kremem z białej czekolady i borówkami

0 (0 ocen)

  • 20 godz.

Na swoje 13 urodziny zrobiłam dzięki pomocy mamy tort torebkę. Na początku wydawała mi się trudna, jednak okazało się że wcale nie była aż tak skomplikowana. Po raz pierwszy wykorzystałam z mamą do tynkowania krem ganche. Jest super i bardzo go polecam, szło nam dużo lepiej niż z maślanym.

  • 20 godz.

Składniki:

  • *5 jajek
    •3/4 szklanki mąki pszennej
    •1/4 mąki ziemniacznej
    • 1/2 szklanki drobnego cukru
    • 300 g borówek
    •2 białe czekolady
    •0,250 l śmietany 36%
    •0,5 szklanki soku z borówki do nasączenia

    Ganche:

    *0,25 l kremówki
    *5 gorzkich czekolad

    Dodatkowo:

    * 1 do 1,5 masy do obleczenia i udekorowania tortu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort torebka - biszkoptowy z kremem z białej czekolady i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką.

    Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem przekrawamy go na pół. Tak żeby powstała połowa koła. Nasączamy go sokiem z borówek.

    Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej bo musi stać w lodówce minimum 12 godzin. 0,5 l śmietany kremówki zagotowujemy w garnuszku i zestawiamy z palnika, dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy na minimum 12 godz. do lodówki. Po tym czasie ubijamy krem do otrzymania gęstej konsystencji.

    Przekładamy biszkopt kremem i rozkładamy na nim jagody. Połówki składamy.

    Przygotowujemy krem ganche. Gorzką czekoladę połamaną zalewamy kremówką, wkładamy na 1 min. do mikrofalówki, wyjmujemy miseczkę i potrząsamy miseczką aż masa się połączy, wkładamy na kolejne 30 sekund do mikrofali i mieszamy łyżą, aż to jednolitego kremu, jeśli się nie uda możemy ponownie na 30 s. włożyć do mikrofali i powtórzyć czynność. To powinno wystarczyć. Odkładamy na bok do ostygnięcia. Nie wkładamy do lodówki i nie zostawiamy na noc. Gdy ganche przestygnie tynkujemy tort. Wkładamy do lodówki na jakieś 30 min. i w razie potrzeby ponownie tynkujemy.

    Otynkowany tort okładamy masą i zdobimy torebkę tak jak nam się podoba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować