Tort Torebka

4.5 (184 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniały prezent w postaci tortu na urodziny, imieniny ,a nawet dzień kobiet. Jest to moja pasja i w moje torty wkładam cale serce, gdyż jest to coś co naprawdę kocham robić.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 biszkopty każdy z 3 jajek
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła

    4 łyżki ciemnego kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

    200ml soku do nasączenia lub wody smakowej
    owoc do przełożenia

    Białą masa cukrowa 1 kg
    barwniki spożywcze

    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba zwiększyć.
    800 g cukru pudru,
    kilka kropel aromatu migdałowego
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort torebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 20 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.

    Następnie składamy biszkopty jeden na drugim i ścinamy ranty,aby przybrały kształt torebki. nasączamy każdy blat biszkoptu.
  • krem 2. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do kremu. Dodaję jeszcze 4 łyżki kakao i delikatnie mieszam.
  • tort złożenie 3. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż np.wiśniami. Tak kolejno składamy cały tort. Kremem posmaruj również boki i górę tortu.
    Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 4. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą dodaj glukozę i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić więc wstaw ją na chwilkę do mikrofali lub podgrzej w garnuszku na płycie, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru, dodaj kilka kropli olejku migdałowego.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali.
  • masa cukrowa 5. Masę barwimy na potrzebne nam kolory. Pamiętaj,że najwięcej musisz zabarwić czerwonej masy. Rozwałkuj masę cukrową.
  • tort 6. Obłóż masą tort, ścinając nadmiar masy po bokach. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
  • tort 7. Następnie robimy cienkie wałeczki z masy cukrowej i uzupełniamy niedoskonałości na dole i po odcięciu nadmiaru masy. Na górze kładziemy wałeczki z masy już jako dekorację.
    Aby uzyskać efekt połysku użyłam pędzla i lekko musnęłam olejem jadalnym po masie cukrowej.
  • tort 8. Robimy wzorek krateczki na torebce za pomocą zwykłego noża do pizzy lub radełka. Na środku robimy ozdobna broszkę.
  • ozdoby 9. Takie ozdobne broszki można wykonać w prosty sposób za pomocą odcisków np.z kryształów lub z innych przedmiotów, które maja wytłoczony wzór. Tutaj jest przykładowe zdjęcie.
  • tort 10. Z czerwonej masy robimy uchwyty do torebki, a z czarnej masy imitację zamka.
  • akcesoria 11. Dodatkowo z masy zrób akcesoria do torebki korale, pomadkę, cienie do powiek.
  • torebka 12. Gotowe.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Żałuje ,że nie mam zdjęć tortów w przekroju ,ale torty robię na zamówienie więc staram się chociaż zrobić zdjęcie podczas wykonania tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować