Tort szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest pyszny i zrobi go każdy amator w kuchni !

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopty 2 sztuki:
    10 jaj
    2 szkl. mąki
    1,5 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kakao
    troszkę oleju

    masa:
    0,5 l śmietany 30%
    0,5 l śmietany dekor
    1 łyzka żelatyny w 5 łyżkach wody rozpuścić

    wiśnie drylowane
    dżem wiśniowy
    chałwa waniliowa wg uznania
    czekolada gorzka tabliczka
    alkohol do nasączenia + sok z wiśni
    bezy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych produktów na ciasto upiec 2 biszkopty ciemne w okrągłej blaszce, ostudzić i podzielić na 2 części.

    Następnie z produktów na masę śmietanową ubić osobno śmietanę 30% i śmietanę decor ( do kupienia w sklepach ja kupuję taką w różowym pudełku ) następnie je połączyć i dodać żelatynę rozpuszczoną z wodą jw.

    Biszkopty należy nasączyć - ja to nazywam ponczem - tj. ok szklanki soku z wiśni, 100 ml alkoholu, cukru i ewentualnie soku z cytryny. Wymieszać składniki i nasączonym pędzelkiem smarować ciasto dość obficie.
    Następnie na pierwszą warstwę smarujemy śmietaną i kładziemy wiśnie ( wiśnie proszę odcedzić z nadmiaru soku i można je troszkę zasypać cukrem i rozgrzać na patelni). Druga warstwa to też trochę śmietany i dżem wiśniowy -cały słoiczek.Kolejna ostatnia warstwa to chałwa starta na grubych oczkach na tartce i czekolada gorzka starta na drobnej tartce.

    Całość przykrywamy ostatnią częścią biszkopta i smarujemy ze wszystkich stron śmietaną. Boki obsypujemy starta czekoladą, dekorujemy wg uznania.

Porady

Śmietana tak przyrządzona nie zmienia swojej konsystencji, nie ma obaw, że się np. rozpłynie. Wbrew pozorom tort prosty do wykonania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować