Tort szpinakowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Jajka ubić z cukrem mikserem na kremowy kolor. Szpinak zblendować z olejem na gładką masę. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę okrągłą około 24cm i piec około godziny w nagrzanym do 170 stopni piekarniku do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na dwie części.
Na spodnią część nałożyć dzem jagodowy a na to poniższy krem.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier u mascarpone i ubijać aż się cukier rozpuści. Wylać na warstwę dużemu. Włożyć do lodówki na okolo 10 minut.
Galaretka:
Zblendować pomarańcze bez skórki. Do nich wlać rozpuszczone w poł litrze wody 2 galaretki. Dać do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylać na krem i przykryć drugim ciastem. Schłodzić okolo godziny i gotowe.
Komentarze