Tort śmietankowo -porzeczkowy

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

I kolejny torcik w moim wykonaniu.... tym razem na chrzciny ... ale Wy go możecie zrobić na dowolną okazję....

  • 40 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    8 jajek (białka oddzielamy od żółtek)
    1 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenie
    1 łyżeczka oleju

    Na krem:
    2l śmietany 30%
    cukier puder
    9 śmietan-fix

    Dodatkowo:
    słoiczek dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowo -porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do białek dodajemy cukier i miksujemy na sztywną pianę. W drugim naczyniu miksujemy żółtka do jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka do białek i wszystko razem dokładnie miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy wymieszane z sobą mąki i proszek do pieczenie i mieszamy delikatnie łyżka (najlepiej drewnianą) . Wymieszane ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą tortownicy (o średnicy 28 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st na 35 min. (należy sprawdzić po 30 min pieczemy do suchego patyczka).Po upieczeniu studzimy ciasto i dzielimy na 3-4 krążki w zależności od wysokości ciasta . Śmietanę miksujemy dodając śmietan-fix oraz cukier puder wg upodobań smakowych. Każdą część smarujemy dżemem i bitą śmietaną. Biszkoptu nie nasączamy gdyż wtedy bita śmietana nam wsiąknie w niego. Ozdabiamy wg własnego uznania .. Chłodzimy tort min 4 godz
    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować