Tort sałatkowy na szpinakowym spodzie

4.5 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna i efektowana sałatka.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    jajka 3 szt,
    szpinak 150 g,
    olej 1/4 szk,
    mąka 4 łyżki,
    proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki,
    czosnek 2 ząbki,
    sól,
    pieprz,
    Sałatka:
    szynka 500 g,
    kukurydza konserwowa 1 puszka,
    ogórek konserwowy 5 szt,
    por 1 szt,
    jajka 4 szt,
    majonez 6 łyżek,
    serek twarogowy naturalny 100 g,
    sól,
    pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tort sałatkowy na szpinakowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Sałatka:
    Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy, najpierw na sicie, a potem na ręczniku papierowym, ogórki pokroić w kostkę i również dobrze odsączyć z soku, por pokroić w półplasterki, jajka zagotować na twardo, obrać i osobno zetrzeć na tarce białka i żółtka.
    Przygotowanie:
    Szpinakowy spód posmarować serkiem twarogowym, ułożyć szynkę, na niej rozsmarować 3 łyżki majonezu, następnie ułożyć kukurydzę wymieszaną wraz z ogórkiem konserwowym i ponownie rozsmarować 3 łyżki majonezu. Na wierzchu, na środku ułożyć białka jajek, na nie żółtka, a dookoła ułożyć por. Całość posypać solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować