Tort sałatkowy na szpinakowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Żółtka przełożyć do wysokiego naczynia, dodać szpinak, olej oraz obrany czosnek i całość rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz i całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aż składniki połączą się. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Sałatka:
Szynkę pokroić w kostkę, kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy, najpierw na sicie, a potem na ręczniku papierowym, ogórki pokroić w kostkę i również dobrze odsączyć z soku, por pokroić w półplasterki, jajka zagotować na twardo, obrać i osobno zetrzeć na tarce białka i żółtka.
Przygotowanie:
Szpinakowy spód posmarować serkiem twarogowym, ułożyć szynkę, na niej rozsmarować 3 łyżki majonezu, następnie ułożyć kukurydzę wymieszaną wraz z ogórkiem konserwowym i ponownie rozsmarować 3 łyżki majonezu. Na wierzchu, na środku ułożyć białka jajek, na nie żółtka, a dookoła ułożyć por. Całość posypać solą i pieprzem.
Komentarze