Tort Sachera (Sachertorte)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej.pierwszy raz ten tort jadłam w Wiedniu. od tamtej pory piekę go samodzielnie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    150 g masła
    8 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g gorzkiej czekolady
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli


    Polewa:
    200 g gorzkiej czekolady
    2/3 szklanki cukru
    120 ml wody


    Dodatkowo:
    250 g marmolady morelowej
    koszyczek truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Dżemy

Tort sachera (sachertorte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Ciasto:
    Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C.


  • 2. Polewa:
    Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze, mieszając.


  • tort Sachera 3. Tort - finał:
    Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Wierzch i boki tortu także posmarować marmoladą. Udekorować polewą i truskawkami Wstawić do lodówki.

Porady

oryginalnie tort jest bez owoców. ale postanowiłam skorzystać z sezonowych truskawek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować