Tort sachera (sachertorte) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Ciasto:
Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C.
2.Polewa:
Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze, mieszając.
3.Tort - finał:
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Wierzch i boki tortu także posmarować marmoladą. Udekorować polewą i truskawkami Wstawić do lodówki.
Porady
oryginalnie tort jest bez owoców. ale postanowiłam skorzystać z sezonowych truskawek :)
Komentarze