Tort ptysiowy z polewą czekoladą

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Tort na urodziny męża, który uwielbia ptysie pod każdą postacią.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Blaty ptysiowe i małe ptysie:

    2 szklanki wody
    1 kostka masła
    2 szklanki mąki
    10 jajek
    papier do pieczenia

    Krem budyniowy:

    4 szklanki mleka
    10 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    2 budynie waniliowe
    2 kostki masła
    1 opakowanie Nutelli (250 gram)
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ptysiowy z polewą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty ptysiowe: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia (papier wyciąć 4 razy gdyż będziemy piec 4 blaty). W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita.

    Ciasto podzielić na 6 części i upiec kolejno 4 blaty. Czas pieczenia jednego blatu ok. 25 min. Z pozostałego ciasta wycisnąć szprycą malutkie ptysie, upiec tak jak blaty. Wystudzić.
  • 2. Krem budyniowy: 1 szklankę mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując.
    Małe ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy kremem budyniowym, odkładamy.
  • image-0mhos3h 3. Na paterę kładziemy blat ciasta na to 1/4 pozostałego kremu, ponownie blat, 1/4 kremu aż do wyczerpania składników. Na górę układamy nadziane ptysie i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej Nutellą.

Porady

Tort można także posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować