Tort ptysiowy z polewą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty ptysiowe: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć przyciętym do formy papierem do pieczenia (papier wyciąć 4 razy gdyż będziemy piec 4 blaty). W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudki. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, przestudzić i wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa będzie jednolita.
Ciasto podzielić na 6 części i upiec kolejno 4 blaty. Czas pieczenia jednego blatu ok. 25 min. Z pozostałego ciasta wycisnąć szprycą malutkie ptysie, upiec tak jak blaty. Wystudzić.
2.Krem budyniowy: 1 szklankę mleka odlać (w tym rozprowadzić budyń z mąką) resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Jak budyń jest już letni to dodajemy go po łyżce do ubitego wcześniej mikserem masła, ciągle miksując.
Małe ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy kremem budyniowym, odkładamy.
3.Na paterę kładziemy blat ciasta na to 1/4 pozostałego kremu, ponownie blat, 1/4 kremu aż do wyczerpania składników. Na górę układamy nadziane ptysie i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej Nutellą.
Komentarze