Tort piłka World Cup Brazilia

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Tort na pożegnanie mundialowego szaleństwa

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    Składniki:
    5 dużych jaj
    ¾ szklanki cukru(ja zawsze daję ok ½ gdyż nie lubię bardzo słodkich ciast)
    ¾ szklanki mąki tortowej
    ¼ szklanka mąki ziemniaczanej
    Masa do przełożenia:

    250 g serka mascarpone

    250 g śmietany 30%

    3 łyżki cukru pudru

    opcjonalnie 3 łyżeczki żelatyny zalanej odrobiną zimnej wody i podgrzanej do rozpuszczenia

    owoce

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort piłka world cup brazilia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
  • 2. Białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywno.
  • 3. Do ubitych białek dodawać partiami cukier nadal ubijając.
  • 4. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać aż wytworzą się liczne pęcherzyki powietrza świadczące o dobrym napowietrzeniu masy biszkoptowej, które gwarantuje udany biszkopt.
  • 5. Teraz odkładamy mikser – nie będzie już nam potrzebny – a bierzemy drewnianą łyżkę
  • 6. Łączymy obie mąki i przesiewając przez sitko w kilku partiach wsypujemy do masy biszkoptowej dokładnie i delikatnie mieszając za każdym dodaniem.
  • 7. Gotową masę wylewamy do blaszki – w tym wypadku do okrągłej miski żaroodpornej (szklanej lub metalowej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  • 8. Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 1600C piekarnika z funkcją góra i dół na około pół godziny – biszkopt musi „odchodzić” od boków blaszki
  • 9. Biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z około 30 cm na blat kuchenny na którym wcześniej położyliśmy ręcznik
  • 10. Odstawić do wystudzenia i wyjąć z blaszki.
  • 11. Masa do przełożenia
    Schłodzoną śmietankę i serek połączyć i ubić na sztywno
  • 12. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę jeśli chcecie lepiej utrwalić masę.
  • 13. przekrojony biszkopt przełożyć masą na którą można wyłożyć pokrojone owoce np. truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny.
  • 14. Torcik obłożyłam masą maślaną na którą wykonałam dekoracje z masy plastycznej .

Porady

Zapraszam na mojego bloga gdzie prezentuję inne torty w stylu angielskim - www.kucharzenieedi.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować