Biszkopt
Składniki:
5 dużych jaj
¾ szklanki cukru(ja zawsze daję ok ½ gdyż nie lubię bardzo słodkich ciast)
¾ szklanki mąki tortowej
¼ szklanka mąki ziemniaczanej
Masa do przełożenia:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
opcjonalnie 3 łyżeczki żelatyny zalanej odrobiną zimnej wody i podgrzanej do rozpuszczenia
Tort piłka world cup brazilia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek.
2.Białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywno.
3.Do ubitych białek dodawać partiami cukier nadal ubijając.
4.Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać aż wytworzą się liczne pęcherzyki powietrza świadczące o dobrym napowietrzeniu masy biszkoptowej, które gwarantuje udany biszkopt.
5.Teraz odkładamy mikser – nie będzie już nam potrzebny – a bierzemy drewnianą łyżkę
6.Łączymy obie mąki i przesiewając przez sitko w kilku partiach wsypujemy do masy biszkoptowej dokładnie i delikatnie mieszając za każdym dodaniem.
7.Gotową masę wylewamy do blaszki – w tym wypadku do okrągłej miski żaroodpornej (szklanej lub metalowej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
8.Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 1600C piekarnika z funkcją góra i dół na około pół godziny – biszkopt musi „odchodzić” od boków blaszki
9.Biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić z około 30 cm na blat kuchenny na którym wcześniej położyliśmy ręcznik
10.Odstawić do wystudzenia i wyjąć z blaszki.
11.Masa do przełożenia
Schłodzoną śmietankę i serek połączyć i ubić na sztywno
12.Pod koniec ubijania dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę jeśli chcecie lepiej utrwalić masę.
13.przekrojony biszkopt przełożyć masą na którą można wyłożyć pokrojone owoce np. truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny.
14.Torcik obłożyłam masą maślaną na którą wykonałam dekoracje z masy plastycznej .
Porady
Zapraszam na mojego bloga gdzie prezentuję inne torty w stylu angielskim - www.kucharzenieedi.pl
Komentarze