Tort - piłka nożna

3.67 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort w kształcie piłki nożnej może być oryginalną niespodzianką dla fanów futbolu.
Zawsze lubię zaskakiwać moich najbliższych kształtem i wyglądem tortu. Ten zrobiłam dla mojego Taty, który nie tylko jest wielkim fanem piłki nożnej, ale jest również byłym bramkarzem. Zapewniam Was, że dla wielbiciela słodkości i sportu taki tort jest jak strzał do bramki.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • • biszkopt:
    6 jajek
    160 g cukru
    140 g mąki pszennej
    70 g mąki ziemniaczanej
    • poncz:
    pół szklanki herbaty owocowej
    sok z połowy cytryny
    łyżeczka spirytusu
    aromat rumowy
    • krem z bitej śmietany i sera mascarpone:
    800 ml śmietanki kremówki 36%
    łyżka przesianego cukru pudru
    250 dag serka mascarpone
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    dżem wiśniowy
    • krem maślany:
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    zielony barwnik spożywczy
    • plastyczna masa cukrowa:
    50 ml wrzątku
    3 łyżeczki żelatyny
    60 g glukozy w proszku
    400 g cukru pudru
    czarny barwnik spożywczy lub 2 kapsułki węgla leczniczego
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Przekąski

Tort - piłka nożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
    Ubijamy białka. W trakcie ubijania stopniowo dosypujemy cukru. Dokładamy po jednym żółtku jak najdłużej miksując.
    Dosypujemy po łyżce przesianych wymieszanych mąk.

    Wlewamy ciasto do formy z natłuszczonym dnem (boków nie smarujemy). Biszkopt pieczemy w temperaturze 170°C przez 40 minut.

    Ubijamy śmietanę mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier i ser mascarpone.

    Zaokrąglone naczynie (durszlak lub miska, itp.) wykładamy folią aluminiową, na której rozprowadzamy cienką warstwę przygotowanego kremu.

    Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy blaty. Wykrawamy z nich koła o coraz większych średnicach. Kolejne blaty układamy w przygotowanej zaokrąglonej formie, nasączając je kolejno ponczem i przekładając kremem, a na jednej warstwie rozprowadzając dżemem. Wstawiamy do lodówki.

    Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. W tym czasie masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
    Zdejmujemy pojemnik znad pary i nadal miksujemy do czasu, aż masa ostygnie.
    Miksujemy masło i do masła stopniowo dokładamy ubite jajka z cukrem. Do części kremu dodajemy zielony barwnik. Zielonym kremem zrobimy później trawę wokół piłki.

    Ciasto po wyjęciu z formy przycinamy nożem, aby nadać mu odpowiednio zaokrąglony kształt. Krem maślany rozprowadzamy wokół całego ciasta, tak aby dokładnie oddzielić krem z bitej śmietany od masy cukrowej, którą będziemy później układać.
    Tort wstawiamy do lodówki.

    Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dosypujemy glukozę i dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia.
    Odstawiamy rozpuszczoną glukozę z żelatyną do ostudzenia, lub chwilę dłużej, jeśli chcemy uzyskać efekt skórzanej nieco pomarszczonej piłki. Stopniowo dokładamy przesiany cukier puder i wyrabiamy masę cukrową.

    Na kartce rysujemy pięciokąt i sześciokąt foremny. Bok pięciokąta powinien być równy bokowi sześciokąta.
    Masę cukrową wałkujemy i wycinamy z niej figury przykładając wycięte papierowe elementy. Na górze ciasta układamy pięciokąt, a wokół niego sześciokąty. Pozostałą część ciasta oklejamy odpowiednio docinając figury. Miejsca łączeń lekko dociskamy brzegiem noża.

    Pięciokąty dwukrotnie malujemy wykorzystując czarny barwnik lub zawartość kapsułek węgla aktywnego rozpuszczonego w kilku kroplach wody. Robimy nakłucia igłą wokół każdej figury.

    Z kremu zabarwionego na zielono robimy trawę wokół piłki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować