Tort piłka nożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dokładamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Możemy upiec jeden biszkopt i przekroić go na trzy części lub ciasto dzielimy na trzy porcje i do każdej dodajemy inny barwnik. Wylewamy na formy i pieczemy ok15-.20 min. w temp.180*C
2.Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę kremówkę utrzeć z cukrem, powoli wlewając drugą śmietanę oraz letnią żelatynę. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na pierwszy płat biszkoptu i przykryć drugim.
3.Do drugiej części masy śmietanowej dodać rozmrożone lub świeże maliny(starać się dodać same owoce bez soku) i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na biszkopt.
4.Przykrywamy ostatnim biszkoptem i wkładamy do lodówki najlepiej na noc żeby wszystkie warstwy dobrze zastygły.
5.Następnego dnia wykładamy tort na paterę.
6.Tort mamy przygotowany do dekoracji.
7.Przystępujemy do dekoracji tortu,jest to dość pracochłonne ale warte zadowolenia solenizanta i gości.
8.ROBIMY TRAWĘ:W jednej miseczce rozrabiamy barwnik z przegotowaną wodą do drugiej wsypujemy trochę wiórków kokosowych do których dodajemy rozrobiony barwnik i mieszamy..Następnie wysypujemy na talerz aby wyschły.
Porady
Maliny w zależności od pory roku mogą być mrożone lub świeże. Możemy dodać inne owoce wg uznania.
Komentarze