TORT PIŁKA NOŻNA

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Torcik zrobiłam z okazji 11-tych urodzin syna, jest on fanem piłki nożnej. Jego zadowolenie było bezcenne!!!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    9 jajek
    1,5 szkl.cukru
    1,5 szkl.mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    barwniki spożywcze

    MASA ŚMIETANOWA DO PRZEŁOŻENIA TORTU:
    4 szkl.śmietany kremówki 36%
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    3/4 szkl.śmietany 18%(osobiście używam tylko Piątnicy)
    maliny(świeże lub mrożone)+brzoskwinie(puszka)

    Do ozdobienia tortu robię tą samą masę śmietanową tylko pół porcji.

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe + zielony barwnik
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort piłka nożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt przygotowany do pieczenia 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dokładamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Możemy upiec jeden biszkopt i przekroić go na trzy części lub ciasto dzielimy na trzy porcje i do każdej dodajemy inny barwnik. Wylewamy na formy i pieczemy ok15-.20 min. w temp.180*C
  • biszkopty przełożone masą z brzoskwiniami 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę kremówkę utrzeć z cukrem, powoli wlewając drugą śmietanę oraz letnią żelatynę. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na pierwszy płat biszkoptu i przykryć drugim.
  • wyłożona na biszkopt masa z malinami 3. Do drugiej części masy śmietanowej dodać rozmrożone lub świeże maliny(starać się dodać same owoce bez soku) i bardzo delikatnie wymieszać łyżką.Wyłożyć na biszkopt.
  • ostatni biszkopt 4. Przykrywamy ostatnim biszkoptem i wkładamy do lodówki najlepiej na noc żeby wszystkie warstwy dobrze zastygły.
  • wykładamy tort na paterę 5. Następnego dnia wykładamy tort na paterę.
  • wyłożony trort na paterę 6. Tort mamy przygotowany do dekoracji.
  • ozdabiamy tort 7. Przystępujemy do dekoracji tortu,jest to dość pracochłonne ale warte zadowolenia solenizanta i gości.
  • zabarwiony kokos 8. ROBIMY TRAWĘ:W jednej miseczce rozrabiamy barwnik z przegotowaną wodą do drugiej wsypujemy trochę wiórków kokosowych do których dodajemy rozrobiony barwnik i mieszamy..Następnie wysypujemy na talerz aby wyschły.

Porady

Maliny w zależności od pory roku mogą być mrożone lub świeże. Możemy dodać inne owoce wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować