Tort piłka nożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.
Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.
2.Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.
3.Poncz: dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
4.Krem krówkowy: śmietankę kremówkę wraz z cukierkami podgrzewamy na najmniejszym ogniu, mieszamy do całkowitego roztopienia cukierków, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z cukierkami ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
5.Durszlak lub miskę dobieramy tak, by jej górne obrzeża były niewiele mniejsze niż średnica upieczonego biszkopty (w moim wypadku mniejsza niż 27cm). Durszlak lub miskę obkładamy folią aluminiową. Na dno wycinamy biszkoptowy okrąg o średnicy takiej, jak dno miski/durszlaka. Nasączamy go ponczem. Wykładamy na niego cienką warstwę powideł oraz część kremu krówkowego. Na wierzch wykładamy kolejny przycięty biszkopt, nasączamy go, wykładamy część kremu krówkowego z wmieszanymi borówkami. Przycinamy kolejny biszkopt, nasączamy, wykładamy resztę kremu krówkowego i powideł borówkowych. Na wierzch kładziemy cały blat biszkoptowy, lekko nasączamy. Nie ma znaczenia kolejność wykładania biszkoptów, można naprzemiennie jasne i ciemne. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na całą noc.
6.Następnego dnia przekładamy tort do góry dnem i dowolnie ozdabiamy kremówką ubitą z cukrem waniliowym i śmietan-fixami oraz barwnikami.
Komentarze