Tort Piłka Nożna

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz.

Tort ten przygotowałam dla młodego piłkarza, siostrzeniec pomógł mi go zaprojektować, gdyż kompletnie nie znam się na piłce nożnej ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny (tortownica śr.27 cm):

    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

    Biszkopt ciemny (tortownica śr. 27 cm):

    6 jaj
    1 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki kakao

    Poncz:

    1/2 szklanki wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 op. cukru waniliowego
    2 łyżki cukru

    Krem krówkowy:

    300 ml śmietanki kremówki 30 %
    200 g cukierków krówek
    500 g mascarpone

    Dodatkowo:

    500 ml śmietanki kremówki 30 %
    2 śmietan-fixy
    2 op. cukru waniliowego
    barwniki (opcjonalnie)
    250 g borówek
    1 słoiczek powideł z borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort piłka nożna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.
  • 2. Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe.
  • 3. Poncz: dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  • 4. Krem krówkowy: śmietankę kremówkę wraz z cukierkami podgrzewamy na najmniejszym ogniu, mieszamy do całkowitego roztopienia cukierków, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, studzimy, wkładamy do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia dobrze schłodzoną kremówkę z cukierkami ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • 5. Durszlak lub miskę dobieramy tak, by jej górne obrzeża były niewiele mniejsze niż średnica upieczonego biszkopty (w moim wypadku mniejsza niż 27cm). Durszlak lub miskę obkładamy folią aluminiową. Na dno wycinamy biszkoptowy okrąg o średnicy takiej, jak dno miski/durszlaka. Nasączamy go ponczem. Wykładamy na niego cienką warstwę powideł oraz część kremu krówkowego. Na wierzch wykładamy kolejny przycięty biszkopt, nasączamy go, wykładamy część kremu krówkowego z wmieszanymi borówkami. Przycinamy kolejny biszkopt, nasączamy, wykładamy resztę kremu krówkowego i powideł borówkowych. Na wierzch kładziemy cały blat biszkoptowy, lekko nasączamy. Nie ma znaczenia kolejność wykładania biszkoptów, można naprzemiennie jasne i ciemne. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Tort Piłka Nożna 6. Następnego dnia przekładamy tort do góry dnem i dowolnie ozdabiamy kremówką ubitą z cukrem waniliowym i śmietan-fixami oraz barwnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować