masa serkowa:
500 g serka mascarpone
30 dag śmietany kremowki 30%
1 czekolada biała
1 czekolada mleczna
10 dag cukru pudru
dodatkowo:
dżem porzeczkowy (lub inny kwaskowy)
sok z cytryny do nasączenia biszkoptów
alkohol do smaku ponczu
czarny barwnik spożywczy
200 ml śmietany 36% ( do wykończenia)
1.Biszkopt 1 pieczemy w tortownicy o średnicy 27 cm. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka, cukier, dokładnie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy w 175*C przez ok 30 min.
2.Biszkopt 2 pieczemy w tortownicy o średnicy 25 cm (lub mniejszej).
3.Masa: śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. W oddzielnej miseczce ucieramy serek mascarpone, delikatnie łączymy ze śmietaną. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, każdą oddzielnie. Masę serowo-śmietanową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mleczną czekoladę do drugiej białą.
4.Biszkopt 1 przekrawamy na 3 placki, biszkopt 2 na dwa. Tworzymy piramidę, tzn. wycinamy z gotowego biszkoptu coraz mniejsze średnicą koła (pierwszy ma 27 cm średnicy, drugi powiedzmy 25, trzeci 23 itd).
5.Ułożenie: blat, smarujemy dżemem, biała masa serowa, blat, dżem, ciemna masa serowa, blat, dżem, jasna masa serowa, blat, ciemna masa serowa, blat i wykończenie. Staramy się resztą kremu serowego zrobić kształt piłki, kremówką wyrównać. Odrobinę barwnika rozpuszczamy w minimalnej ilości wody, dodajemy do śmietany. Za pomocą rękawa cukierniczego formujemy kształt wzorków na piłce nożnej ( u mnie końcówka tzw.różyczka). Schłodzić. Smacznego ;)
Komentarze