1.BISZKOPT:
Białka utrzeć z cukrem na sztywno, dodać żółtka miksować, dodać mąkę wymieszaną z kakao. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy, wlać ciasto, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 35 minut, po tym czasie wyciągnąć biszkopt z pieca i upuścić z wysokości ok 50 cm na podłogę (dywanik), wtedy nie opadnie. Wystudzić.
MASA:
Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia, wsypać pokruszoną na kawałki czekoladę mleczną, mieszać do połączenia się składników, odłożyć do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i mikserem ubić na gęsty krem.
Biszkopt dzielimy na 4 równe części, przekładamy masą czekoladową, wysypujemy po kilka malin, resztą kremu smarujemy cienko cały tort. Wkładamy do lodówki na 3h. Po tym czasie dekorujemy bitą śmietaną i malinami, oraz dodatkami czekoladowymi wedle uznania.
Pyszny tort gotowy :)
Komentarze