1.Upiec biszkopt jasny:
Białka upić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Wylać na dużą tortownicę i upiec ( 30-40 minut w temp. 160-180 C). Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.
2.W ten sam sposób, jak powyżej, upiec biszkopt ciemny, ale jego nie kroimy na pół. W biszkopcie kieliszkiem wycinamy dziurki.
3.W czasie pieczenia blatów przygotować budyń na masę i krem. Z litra mleka odlać szklankę, rozrobić w niej budynie. Resztę, mleka zagotować i osłodzić, dodać mleko z budyniem, ugotować. Ostudzić. Margarynę utrzeć na miękko, dodać ostudzony budyń i utrzeć krem. Jeśli jest za mało słodka, można dodać cukru pudru do smaku lub kwasku cytrynowego.
4.Obie galaretki przygotować w nieco mniejszej ilości niż na opakowaniu (ok. 1,5 szkl. na 1 galaretkę). Jedną szklankę rozrobionej galaretki przelać na talerz i wstawić do lodówki, żeby szybciej zastygła. Później pokroić ją w kostkę. Banany obrać, pokroić w krążki i dobrze skropić sokiem z cytryny, aby nie czerniały.
5.Na pierwszy blat jasnego biszkoptu nałożyć 1/3 kremu. Na warstwę kremu nałożyć ciemny biszkopt z wyciętymi dziurkami. W dziurki powtykać skropione sokiem banany, nałożyć kolejną warstwę masy zmieszaną z pokrojoną w kostkę galaretkę. Nałożyć drugi blat jasnego biszkoptu i posmarować cały tort resztą masy. Tort można dowolnie dekorować. Ja ułożyłam winogrona i całość zalałam resztą tężejącej galaretki.
Komentarze