Tort owocowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort ma orzeźwiający, wyjątkowo owocowy smak i zapach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżeczki kakao
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru

    Masa:
    2 margaryny (lub kostki masła)
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    cukier - do smaku
    1 cytryna
    2 galaretki czerwone
    2-3 banany
    winogrona, mandarynki do ozdoby


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt jasny:
    Białka upić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Wylać na dużą tortownicę i upiec ( 30-40 minut w temp. 160-180 C). Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.
  • 2. W ten sam sposób, jak powyżej, upiec biszkopt ciemny, ale jego nie kroimy na pół. W biszkopcie kieliszkiem wycinamy dziurki.
  • 3. W czasie pieczenia blatów przygotować budyń na masę i krem. Z litra mleka odlać szklankę, rozrobić w niej budynie. Resztę, mleka zagotować i osłodzić, dodać mleko z budyniem, ugotować. Ostudzić. Margarynę utrzeć na miękko, dodać ostudzony budyń i utrzeć krem. Jeśli jest za mało słodka, można dodać cukru pudru do smaku lub kwasku cytrynowego.
  • 4. Obie galaretki przygotować w nieco mniejszej ilości niż na opakowaniu (ok. 1,5 szkl. na 1 galaretkę). Jedną szklankę rozrobionej galaretki przelać na talerz i wstawić do lodówki, żeby szybciej zastygła. Później pokroić ją w kostkę. Banany obrać, pokroić w krążki i dobrze skropić sokiem z cytryny, aby nie czerniały.
  • Tort owocowy 5. Na pierwszy blat jasnego biszkoptu nałożyć 1/3 kremu. Na warstwę kremu nałożyć ciemny biszkopt z wyciętymi dziurkami. W dziurki powtykać skropione sokiem banany, nałożyć kolejną warstwę masy zmieszaną z pokrojoną w kostkę galaretkę. Nałożyć drugi blat jasnego biszkoptu i posmarować cały tort resztą masy. Tort można dowolnie dekorować. Ja ułożyłam winogrona i całość zalałam resztą tężejącej galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować