Tort owocowy

  • wyświetlono: 1205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort łączy różne smaki, dlatego jest taki pyszny. Świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy i nie tylko. Zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości.

Składniki

Ciasto kokosowe: 5 białek, 3/4 szklanki cukru, 20 dkg kokosów, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,4 łyżki soku z cytryny
Ciasto orzechowe; 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 25 dkg orzechów siekanych, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki miodu
Biszkopt kakaowy: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 2 1/2 łyżki mąki pszennej,1 1/2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka octu, 2 łyżeczki proszku
Masa: 10 żółtek (które zostaną od placków, 10 łyżek cukru, 2 cukry waniliowe, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 1l mleka, 3 kostki masła, puszka ananasów, puszka brzoskwiń,szklanka wiśni, pół tabliczki mlecznej czekolady, 3 łyżki spirytusu, 3 kostki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Tort owocowy

  • 1. Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy; kokosy mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką i dodajemy do białek; dodajemy sok z cytryny i wszystko delikatnie mieszamy, tak żeby piana nie opadła; Ciasto wylewamy do posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach około 30 min.
    Pozostałe placki pieczemy podobnie, z tym, że do biszkoptów dodajemy żółtka po ubiciu białek z cukrem.

    Masa: 10 żółtek, które zostaną od placków mieszamy z 4 łyżkami mąki pszennej i 4 łyżkami ziemniaczanej i szklanką mleka; pozostałe mleko zagotowujemy z 10 łyżkami cukru i cukrem waniliowym i dodajemy do niego krem z żółtek, wszystko zagotowujemy. Przestudzony krem ucieramy z masłem;
    Masę dzielimy na 4 części;
    Do jednej dodajemy ananasy pokrojone w kostkę
    Do drugiej brzoskwinie pokrojone w kostkę
    Do trzeciej wiśnie, czekoladę drobno pokrojoną i 1 łyżkę kakao rozpuszczoną w 1-2 łyżki spirytusu
    Czwartą część pozostawiamy do dekoracji

    Sposób składania tortu:
    biszkopt kakaowy - masa ananasowa- biszkopt kokosowy - masa kakaowa- biszkopt orzechowy- masa brzoskwiniowa- biszkopt jasny

    Złożony tort dekorujemy według własnego gustu.

Porady

Wierzch tortu można posmarować masą lub zrobić polewę. Biszkopty można nasączyć rumem albo herbatą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyrodzinne przyjęcie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1mxx9kn

Dodane przez: Shine w kuchni

Tort Owocowy wodospad

Kocham lato, dlatego uwielbiam...

Tort owocowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort owocowy

Od 1982 roku obsłużyłam kulinarnie...

Tort tiramisu

Dodane przez: ewiczka2304

Owocowy tort tiramisu

Mój popisowy tort pełen truskawek....

TORT "SMERFY"

Dodane przez: Swiat_Pasji

TORT Z MASĄ OWOCOWĄ

www.swiatpasji.blox.pl Torcik...

Tort śmietanowo-owocowy

Dodane przez: tinka12

Tort śmietanowo-owocowy

Tort jest prosty do zrobienia a...

image-013l3k3

Dodane przez: agusia06

Delikatny tort owocowy

Tort idealny na każdą okazję, lekki,...