1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści. Do ubitych białek dodać żółtka, delikatnie mieszając dodawać przesiane przez sito obie mąki wraz z proszkiem. Całość przelać to tortownicy i piec ok 25 min w 180 stopniach.
Masa
Na parze ubić jajka wraz z cukrem. Ubite jaja odstawić do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając mikserem. Utrzeć na puch masła i po łyżce dodawać ubite jaja. Na końcu dodać odrobinę olejku waniliowego.
Przełożenie
Biszkopt przeciąć na trzy blaty, każdą nasączyć przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Masę podzielić na 3 porcje. Przełożyć blaty na każdym układając dowolne owoce sezonowe np. maliny, truskawki, jagody. Na końcu dowolnie udekorować tort masą cukrową lub masą maślaną. ozdobić koralikami cukrowymi i figurkami z lukru.
Porady
Do biszkoptu by lepiej wyrósł można dodać łyżkę stołową octu.
Komentarze