Tort owocowy

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienita uczta dla dzieci. Kusi smakiem i wyglądem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt na formę 19cm.
    4 jajka
    poł szklanki mąki pszennej
    pół szkl. mąki ziemniaczanej
    pół szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    3 jajka
    1/3 szkl. cukru
    2 masła82%
    dowolne owoce sezonowe
    aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści. Do ubitych białek dodać żółtka, delikatnie mieszając dodawać przesiane przez sito obie mąki wraz z proszkiem. Całość przelać to tortownicy i piec ok 25 min w 180 stopniach.
    Masa
    Na parze ubić jajka wraz z cukrem. Ubite jaja odstawić do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając mikserem. Utrzeć na puch masła i po łyżce dodawać ubite jaja. Na końcu dodać odrobinę olejku waniliowego.
    Przełożenie
    Biszkopt przeciąć na trzy blaty, każdą nasączyć przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Masę podzielić na 3 porcje. Przełożyć blaty na każdym układając dowolne owoce sezonowe np. maliny, truskawki, jagody. Na końcu dowolnie udekorować tort masą cukrową lub masą maślaną. ozdobić koralikami cukrowymi i figurkami z lukru.

Porady

Do biszkoptu by lepiej wyrósł można dodać łyżkę stołową octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować