Tort naleśnikowy z rumowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 szklankę mleka, połączyć z mąką pszenną, jajami, solą. olejem i wodą - wymieszać ciasto naleśnikowe.
Usmażyć naleśniki
2.Rabarbar oczyścić, jabłka obrać - pokroić. Smażyć do momentu, aż owoce się rozpadną - dosłodzić cukrem.
3.Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia.
10 - 12 naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe.
Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem.
Piec około 20-25 min w 150 stopniach.
4.1 szklankę mleka zagotować, dodać cukier, rum i rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować.
5.Tort kroić promieniście, podawać z sosem i płatkami migdałowymi.
Komentarze