Tort naleśnikowy z rumowym sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naleśniki nieco inaczej - w formie tortu.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
    3 jaja
    1,5 szkl. mleka
    0,5 szkl. wody
    3-4 łyżki ma oleju

    powidła śliwkowe - słoiczek
    0,5 kg jabłek
    3-4 łodygi rabarbaru
    cukier - ilość wg upodobań

    1 szkl. napoju mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    troch wody do rozprowadzenia mąki
    30 ml rumu

    dodatkowo:
    płatki migdałowe, masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Tort naleśnikowy z rumowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklankę mleka, połączyć z mąką pszenną, jajami, solą. olejem i wodą - wymieszać ciasto naleśnikowe.
    Usmażyć naleśniki
  • 2. Rabarbar oczyścić, jabłka obrać - pokroić. Smażyć do momentu, aż owoce się rozpadną - dosłodzić cukrem.
  • 3. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę wielkości odpowiadającej naleśnikowi. Wyłożyć papierem do pieczenia.
    10 - 12 naleśników układać kolejno: naleśnik - jabłka z rabarbarem - naleśnik - powidła śliwkowe.
    Ostatni naleśnik posypać kawałkami masła, migdałami tartymi lub w płatkach i cukrem.

    Piec około 20-25 min w 150 stopniach.
  • 4. 1 szklankę mleka zagotować, dodać cukier, rum i rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować.
  • 5. Tort kroić promieniście, podawać z sosem i płatkami migdałowymi.

Porady

zamiast powideł śliwkowych można użyć wiśniowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować