Przepyszne i bardzo sycące danie. Niestety trochę pracochłonne, ale można naleśniki czy sosy przygotować wcześniej, tuż przed zapiekaniem jedynie ułożyć warstwy.
Składniki:
Naleśniki:
100 g mąki pszennej
300 g wody
2 jajka
Szczypta soli
Sos mięsny:
300 g mięsa mielonego z dzika
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża papryka
1 puszka pomidorów
2 łyżki oleju
Sól i pieprz czarny
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 szczypty papryki ostrej
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka musztardy
Sól i pieprz do smaku
Oraz:
5 dużych pieczarek
1 łyżka oleju
200 g sera żółtego
Tort naleśnikowy z dzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki można przygotować wcześniej. Składniki na ciasto zmiksować, odstawić na 20 minut, ponownie zmiksować i smażyć niezbyt cienkie naleśniki. Wystudzić.
Beszamel: mąkę lekko zrumienić na maśle, wlać mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek, przyprawić musztardą, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając aż zgęstnieje. Odstawić.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry, usmażyć na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce.
Mięso z dzika wrzucić na patelnię, mieszając rozdrabniać łopatką, smażyć.
Na drugiej patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulą. Dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę. Smażyć razem, aż papryka zmięknie. Następnie przełożyć mięso, dodać puszkę krojonych pomidorów, doprawić lekko solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i dusić 5 minut.
Tortownicę (u mnie 21cm średnicy – zależy od wielkości naleśników) wyłożyć papierem. Na dno włożyć 2 naleśniki.
Następnie układać warstwy: sos mięsny, naleśnik, beszamel z pieczarkami i serem, naleśnik, sos mięsny itd. aż do wykorzystania wszystkich składników. Wykończyć naleśnikiem posmarowanym beszamelem i posypanym serem. Zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze