Tort na wyjątkowe okazje

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniały tort dla większej liczby gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    12 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Poncz do nasączenia biszkoptów:
    1 litr wody
    szklanka cukru
    2 cytryny

    Masa:
    3 śmietany 36% opak. 0,5 litra
    3 serki mascarpone opak. 250 g
    0,5 szklanki cukru pudru
    sok z 1 cytryny
    1 szt. mango
    200 gram malin (mrożonych lub świeżych)
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort na wyjątkowe okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy 1. Biszkopt:
    Z podanych składników pieczemy 2 biszkopty.
    1. Oddziel białka od żółtek. Podziel po 6 białek na dwie miski. Do żółtek dodaj olej i odstaw.
    2. Ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier. Zmiejsz obroty miksera. Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodaj żółtka z olejem.
    3. Wyłącz mikser i wymieszaj łyżką masę jajeczną z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną z dodatkiem proszku do pieczenia.
    4. Biszkopt wyłóż do formy 36cmx25cm i piecz ok. 30 min w temp. 180 stopni (grzanie góra dół).
  • 2. Poncz:
    2. W garnku zagotuj wodę z cukrem i cytrynami obranymi i pokrojonymi w plasterki.
    2. Odstaw do wystudzenia.
  • 3. Masa:
    1. Schłodzone śmietanę i serek mascarpone wlej do miski i ubij mikserem na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
    2.Na końcu dodaj sok z cytryny, miksuj do połączenia składników.
  • 4. Wystudzone biszkopty pokrój na dwie równe części.
    1. Pierwszy biszkopt nasącz ponczem i posmaruj masą śmietanową. Następnie na masie rozsmaruj zawartość całego słoika dżemu z czarnej porzeczki.
    2. Przykryj drugą warstwą biszkoptu. Nasącz i posmaruj masą śmietanową.
    3. Przykryj trzecią warstwą biszkoptu, nasącz i posmaruj masą. Na masie ułóż pokrojone w plasterki mango i maliny.
    4.Przykryj ostatnią wartstwą biszkoptu. Nasącz i wykończ cały tort smarujac z każdej strony masą śmietanową.
    5. Dekoruj według uznania.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować