Tort na wyjątkowe okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Z podanych składników pieczemy 2 biszkopty.
1. Oddziel białka od żółtek. Podziel po 6 białek na dwie miski. Do żółtek dodaj olej i odstaw.
2. Ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier. Zmiejsz obroty miksera. Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodaj żółtka z olejem.
3. Wyłącz mikser i wymieszaj łyżką masę jajeczną z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną z dodatkiem proszku do pieczenia.
4. Biszkopt wyłóż do formy 36cmx25cm i piecz ok. 30 min w temp. 180 stopni (grzanie góra dół).
2.Poncz:
2. W garnku zagotuj wodę z cukrem i cytrynami obranymi i pokrojonymi w plasterki.
2. Odstaw do wystudzenia.
3.Masa:
1. Schłodzone śmietanę i serek mascarpone wlej do miski i ubij mikserem na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
2.Na końcu dodaj sok z cytryny, miksuj do połączenia składników.
4.Wystudzone biszkopty pokrój na dwie równe części.
1. Pierwszy biszkopt nasącz ponczem i posmaruj masą śmietanową. Następnie na masie rozsmaruj zawartość całego słoika dżemu z czarnej porzeczki.
2. Przykryj drugą warstwą biszkoptu. Nasącz i posmaruj masą śmietanową.
3. Przykryj trzecią warstwą biszkoptu, nasącz i posmaruj masą. Na masie ułóż pokrojone w plasterki mango i maliny.
4.Przykryj ostatnią wartstwą biszkoptu. Nasącz i wykończ cały tort smarujac z każdej strony masą śmietanową.
5. Dekoruj według uznania.
Komentarze