TORT NA I KOMUNIĘ ŚWIĘTĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort podpatrzony w internetach ale trochę ulepszona wersja:))

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt jasny( wymiary tradycyjnej blaszki),śmietanka 30% ok 1,5litra,masa malinowa śmietanowa Dr Oetkera szt 2,dżem z czarnej porzeczki,cukier waniliowy,wiórki kokosowe oraz okrągła hostia,jakaś lilia ale niekoniecznie i żywe kwiatki dąbki lub margaretki ok 2 gałązki,2 łyżeczki namoczonej żelatyny,tekturowy złoty podkład duży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na i komunię świętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt podzielić na 3 blaty.
    2. Masę śmietanową malinową ubić według przepisu na opakowaniu(reszta śmietany zostaje jako biała do dekoracji)
    3.Pierwsza warstwa biszkopta,na to rozsmarowujemy równiutko połowę masy śmietanowej malinowej.
    4.Drugi biszkopt na to dżem z czarnej porzeczki.
    5.Ostatni biszkopt i reszta różowej masy.
    6.Resztę śmietany ubijamy z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną po czym nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego
    7. Linijką 15cm odmierzamy od góry i od boków odcinając ciasto aby przyjęło formę krzyża. Te odcięte kawałki ułożyć na końcu,aby krzyż był dłuższy.
    8. Musicie odmierzać dokładnie,aby wyszedł po obu stronach równiutko.
    9. Oskubać kwiatki z gałązek zostawiając z 5 cm gałązki,aby dobrze się utykały.
    10.Wyrównać boki krzyża i obsypać wiórkami kokosowymi.
    11. Odmierzyć połowę i udekorować szprycką a z drugiej strony utykać kwiatki nie za gęsto.
    12. Układamy hostię i lilijkę.

Porady

Biszkopt musi być wysoki,aby spokojnie go pociąć na 3 blaty. Jeśli macie obawy przed krojeniem,to upieczcie 3 cienkie blaty osobno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować