Tort podpatrzony w internetach ale trochę ulepszona wersja:))
2 godz.
Składniki:
biszkopt jasny( wymiary tradycyjnej blaszki),śmietanka 30% ok 1,5litra,masa malinowa śmietanowa Dr Oetkera szt 2,dżem z czarnej porzeczki,cukier waniliowy,wiórki kokosowe oraz okrągła hostia,jakaś lilia ale niekoniecznie i żywe kwiatki dąbki lub margaretki ok 2 gałązki,2 łyżeczki namoczonej żelatyny,tekturowy złoty podkład duży
Tort na i komunię świętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt podzielić na 3 blaty.
2. Masę śmietanową malinową ubić według przepisu na opakowaniu(reszta śmietany zostaje jako biała do dekoracji)
3.Pierwsza warstwa biszkopta,na to rozsmarowujemy równiutko połowę masy śmietanowej malinowej.
4.Drugi biszkopt na to dżem z czarnej porzeczki.
5.Ostatni biszkopt i reszta różowej masy.
6.Resztę śmietany ubijamy z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną po czym nakładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego
7. Linijką 15cm odmierzamy od góry i od boków odcinając ciasto aby przyjęło formę krzyża. Te odcięte kawałki ułożyć na końcu,aby krzyż był dłuższy.
8. Musicie odmierzać dokładnie,aby wyszedł po obu stronach równiutko.
9. Oskubać kwiatki z gałązek zostawiając z 5 cm gałązki,aby dobrze się utykały.
10.Wyrównać boki krzyża i obsypać wiórkami kokosowymi.
11. Odmierzyć połowę i udekorować szprycką a z drugiej strony utykać kwiatki nie za gęsto.
12. Układamy hostię i lilijkę.
Porady
Biszkopt musi być wysoki,aby spokojnie go pociąć na 3 blaty. Jeśli macie obawy przed krojeniem,to upieczcie 3 cienkie blaty osobno.
Komentarze