Tort Komunijny na przyjęcie rodzinne. Tort z kremem jagodowym z mandarynkami i kremem z OREO. Tort obłożony masą maślaną. Tort ozdobiony, dekoracjami z masą z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla najmłodszego wnuczka.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-180 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASACZENIE:
-sok z mandarynek
KREM JAGODOWY Z MANDARYNKAMI:
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-150 g. frużeliny jagodowej
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-2 puszki mandarynek po 175 g. owoców
KREM Z OREO:
-500 ml. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 op. ciastek OREO po 176g.
TYNK:
-600 g. masła
-530 g. mleka skondensowanego słodzonego
-barwniki jadalne: niebieski i złoty
DEKORACJE:
-300 g. mleka w proszku
-300 g. cukru pudru
-90 ml. mleka w płynie
-barwnik jadalny niebieski i złoty
Tort na '' i komunię świętą'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i obkroić boki, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyższym rantem. Nasączyć sokiem z mandarynek.
3.krem 1- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, serkiem i frużeliną. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać odsączone mandarynki, delikatnie je wmieszać i przelać do tortownicy i wyrównać.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i mocniej go nasączyć.
5.krem 2- Postąpić jak z poprzednim, lecz wcześniej posiekać ciasteczka i też na koniec wmieszać.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu, zdjąć zapięcia od rantu. Długim i wąskim nożem obkroić wokół rantu. Przykryć grubszą podkładką pod tort i odwrócić tort ''do góry nogami''. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się. Ja robię to z rozkołysania, ale jak większy tort to potrzebuję pomocy.
7.Góra jest równa a na takiej nam zależy, żeby dekoracje ładnie przylegały. Paterę od dołu tortu, zabezpieczyć pasami z papieru do pieczenia.
8.tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka i miksować. Posmarować i wygładzić cały tort. Lecz trochę masy zostawić i zafarbować na niebiesko.
9.Tą masą niebieską, posmarować wokół dołu tortu i zrobić trochę kleksów na bokach. Boki ponownie wygładzić szpatułką.
10.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Wykonanie masy pod linkiem:
Część zafarbować na niebiesko. Białą rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm.
Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek i cyferek . Zrobić też inne dekoracje.
11.Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego koła.
Złotą jadalną farbką pomalować kielich, mały krzyżyk i liście z winogron.
12.Na górę tortu ułożyć przygotowaną dekorację. Wokół ułożyć kwiatki jak i na dole tortu.
13.Tort przechowywać w lodówce. Na godz. przed krojeniem wyjąć tort z lodówki, żeby masa zmiękła. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze