Tort na komunię (kokosowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Następnie dodać wodę, olej, mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką.
Przelać do tortownicy 26 cm i piec około 30 minut w 170*C. Po upieczeniu przekroić na połowę.
2.krem:
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Reszta mleka zalać bułki a kiedy zmiękną zmielić je blenderem lub rozgnieść widelcem. Dodać do gotujacego się mleka. Dodac także kokos i cukier waniliowy. Ugotować jak budyń i wystudzić. Zimną masę utrzeć z miekkim masłem.
3.Blat biszkoptowy posmarowac powidłami, wyłożyc krem, przykryć drugim blatem. Ozdobić dowolnie kremem waniliowym lub bitą smietaną.
Komentarze