Tort mocno jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na pulchną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek powoli wsypujemy do masy , dodajemy kakao. Całość mieszamy.Przelewamy do formy o średnicy ok 25 cm, wysmarowanej olejem. Biszkopt pieczemy 35 - 40 minut w 170C.
Studzimy, przecinamy na 3 równe krążki.
2.Jagody zagotowujemy z łyżką cukru.Przestudzonym
sokiem nasączamy każdy krążek.
Śmietanę ubijamy z pudrem i fixami, cienkim strumieniem wlewamy ajerkoniak.
3.Dolny blat smarujemy jagodami z soku, przyciskamy następnym. Smarujemy równo masą ajerkoniakową, przyciskamy następnym krążkiem. Resztę masy rozprowadzamy na wierzchu i bokach. Boki obsypujemy ryżem. Wierzch skórką i stratą czekoladą.
Chłodzimy.
Komentarze