Tort mocno jagodowy

0 (0 ocen)

Zrobiłam go na 88 urodziny mojego dziadka Czesława.Kakaowy biszkopt niweluje słodki smak jagód.

Składniki:

  • biszkopt :
    7 dużych jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku
    1 szklanka cukru
    4 łyżki kakao
    200 g jagód
    500 ml śmietanki 30%
    400 ml ajerkoniaku
    2 śmietan -fixy
    łyżka pudru
    pół opakowania ryżu preparowanego
    3 łyżki skórki z pomarańczy
    tabliczka białej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort mocno jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na pulchną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek powoli wsypujemy do masy , dodajemy kakao. Całość mieszamy.Przelewamy do formy o średnicy ok 25 cm, wysmarowanej olejem. Biszkopt pieczemy 35 - 40 minut w 170C.
    Studzimy, przecinamy na 3 równe krążki.

  • 2. Jagody zagotowujemy z łyżką cukru.Przestudzonym
    sokiem nasączamy każdy krążek.
    Śmietanę ubijamy z pudrem i fixami, cienkim strumieniem wlewamy ajerkoniak.
  • 3. Dolny blat smarujemy jagodami z soku, przyciskamy następnym. Smarujemy równo masą ajerkoniakową, przyciskamy następnym krążkiem. Resztę masy rozprowadzamy na wierzchu i bokach. Boki obsypujemy ryżem. Wierzch skórką i stratą czekoladą.
    Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować